tomato

Egészségvédő növények – Paradicsom

Közzétette:

 

 

(Solanum lycopersicum)

tomato
tomatoes on plantation

Őshazája Dél-Amerika. Európában először Spanyolországban, majd Portugáliában, ezt követően Olaszországban jelent meg.

Jelentősége

Hazánkban jelenleg a paradicsom az egyik legnagyobb területen termesztett zöldségnövényünk. Szántóföldi termesztése a XIX. század végén, a XX. század elején indult meg, amikor a kertekből kikerült a The flower of tomatoszántóföldre.

A paradicsom országos termésátlaga az elmúlt 20—25 év alatt mintegy másfélszeresére növekedett. Ez részben az új fajtáknak, részben a megváltozott termesztési technológiának (így az öntözésnek) tudható be.

Táplálóértéke

A termesztésének gyors terjedését annak köszönheti, hogy nyers állapotban és feldolgozva egyaránt sokféleképpen fogyasztható. A konzervfogyasztás Roasted tomatoesvilágméretű kiszélesedésével a paradicsomkonzerveké is évről évre növekszik. Újabban nálunk is gyorsan terjed a paradicsomlé fogyasztása. A paradicsomban levő tápanyagok közül elsősorban a cukor és a szervezetet védő anyagok (vitaminok) a legfontosabbak.

A Magyarországon kinemesített számtalan fajta közül hatalmas időrendi választék áll rendelkezésünkre. Savanyító hatású a szervezetre. A népi gyógyászat is széleskörűen felhasználja. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Biotintartalma őrzi a haj, a bőr és a körmök épségét, részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Niacintartalma a jó hangulatért és a pihentető tomatoalvásért felelős. Folsavtartalma szükséges a vérképzéshez, a sejtnövekedéshez és az életkedvhez. C-vitaminja az immunrendszerhez, az E- vitaminja pedig a szív működéséhez kell. Piros levében bőségesen található még kálium, amely elősegíti a víz kiürülését a szervezetből. Cinktartalma a kötőszövetek és a hormonok képzéséhez kell.

Gyógyhatású készítményei

Régen a begyulladt, duzzadó. Lüktető ujjat nyers paradicsomba dugták s rákötötték. Egy nap múlva újat húztak fel, frissebbet. Ezt gyógyulásig Dried tomatoesismételték. Evés előtt vagy helyett étvágytalan ember egyen meg 1—2 sóval megpergetett friss paradicsomot. A túl erős napnak kitett bőr fájdalmát enyhíti a paradicsomból készített borogatás. Májpanaszok esetén hatásos lehet a paradicsomlé. Napi fogyasztásra mi magunk is készíthetünk paradicsomlét, otthoni turmixolással, amely alkalommal más zöldségfélével saját ízlésünk szerint keverhetjük. Üdítőitalként is rendkívül kezd elterjedni, és ma már minden valamirevaló étkező- és szórakozóhelyen megtalálható és kapható.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (92—93. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s