Peppers

Egészségvédő növények – Paprika

Közzétette:

 

 

Capsicum annuum (C)Guy Ackermans 2005

(Capsicum annuum L.)

A paprika őshazája Amerika. Európában Spanyolországban jelent meg először a XV. század végén. Fogyasztása elsősorban Portugáliában terjedt el gyorsan, innen jutott tovább a németekhez, majd a többi európai országba.

Jelentősége

Magyarországon a XVI. század közepe táján jelent meg. Nagyobb arányú szántóföldi termesztése Szeged és környékén a XIX. század első TV after picking peppersfelében bontakozott ki. Magyarországon jelentőségét jelzi, hogy mintegy húszféle paprikafajta van a köztermesztésben. A nálunk termesztett fajták nagy része rövid tenyészidejű, mivel hazánk a paprikatermesztés északi határán helyezkedik el. A termesztés legfontosabb hazai gócai Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Pest, Szolnok és Heves megye területein találhatók.

Táplálóértéke

A paprika tápanyag összetevőit vizsgálva megállapítható, hogy közte valamint a paradicsom és a tojásgyümölcs között (energia, fehérje, zsír, szánhidrát, hamu, élelmi rost) nincs lányeges különbség. Ugyanez vonatkozik az ásványianyag-tartalomra is. A vitaminok közül a paprika több vitamint tartalmaz, mint a másik kettő. C-vitaminból a paprikában Ground paprikahétszer annyi van, mint a citromban. Nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert éppen a paprikából állította azt elő. A legtöbb C-vitamin az őrölt pirospaprikában van.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Hatóanyaga a kapszaicin, amelyet nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartanak. Ez az anyag gátolja a Pepper varietiesvéralvadást, megkönnyíti a vér áramlását, megszabadít olyan panaszoktól, mint a hideg kezek és lábak, szédülés és migrén. Festékanyagai védik a nyálkahártyákat, a szem egészségét, a sejtek vitalitását. A szervezet Pointed strong and TV pepperssejtjeinek egész nap folyamatosan (minden másodpercben) szüksége van C-vitaminra, amely számtalan kémiai folyamatban vesz részt, Jó hatású a visszérbetegségnél, erősíti a szív munkáját, a kötőszöveteket, fokozza a mirigyek tevékenységét és a libidót, javítja az összpontosító képességet.

Gyógyhatású készítményei

A paprika gyógyhatású készítményeinél abból kell kiindulni, hogy mind a zöld-, mind a fűszerpaprika mindennap szerepel valamilyen formában Traditional stuffed peppersaz étrendünkben. Készítményei ezért nem is oszthatók meg gyógyhatásúakra és nem gyógyhatásúakra. Sokféle elkészítési lehetőségei közül talán ide lehet sorolni a belőle készíthető sokféle salátákat, turmixolt levét, amelyek hatékonyan segíthetnek a napi C-vitamin szükségletünk kielégítésében.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (90—91. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s