krétai bikaviadal

A Kréta-mükénéi kultúra

Közzétette:

 

 

Mükéné feltárása az 1870-es, majd Knósszoszé az 1900-as években bebizonyította, hogy a homéroszi eposzok hősi világa nem puszta elképzelés volt, hanem tudósítás az első görögországi civilizációkról: a mükénéiről és a krétairól. Messzire kalandozó tengerészek, ügyes kézművesek és mesteri freskókészítők voltak.

 

AKr. e. 3. évezredben bekövetkező változások forradalmasították az életmódot az Égei-tenger térségében: elkezdtek szőlőt és olajbogyót termeszteni, és a gyapjáért juhot tartani. Az előbbieket el is raktározták szűk esztendőkre, és kincsként őrizték, a bor pedig a lakomákon is fontos szerephez jutott.

 

Égei-tenger

 

A következő évezredben feltalálták a vitorlás hajót, ami föllendítette a nemzetközi kereskedelmet. A krétaiak gyapjúholmit adtak cserébe ércekért, mivel a bronz mindinkább a hétköznapi élet kellékévé vált. Kr. e. 2000 táján épültek fel Krétán az úgynevezett minószi paloták tágas belső udvarral, agyagedényekkel teli raktárakkal. Eredetileg vallási célra és népünnepélyek, lakomák színhelyéül szolgáltak. Egy Kr. e. 1750 körüli földrengés után a palotákat gyorsan újjáépítették, de ezeket most már az egyre erősödő új arisztokrácia foglalta el. Következett valami ismeretlen eredetű pusztulás, s Kr. e. 1500 után Knósszosz maradt az egyetlen lakott palota.

 

Knósszoszi palota

Knósszoszi palota Kr. e. 1700 körül

A hivatalos feljegyzések nyelvéből kiderül, hogy a Peloponnészoszról érkezett mükénéi görögök kezdték átvenni az uralmat Kréta fölött. Ők már régebbről ismerték a minószi kultúrát és művészetet, ám a társadalmi berendezkedésük egészen más volt, mivel a rivális városállamok háborúskodása jellemezte. Éppen ezért hegytetőre építették a várpalotáikat, és vastag kőfalakkal vették körül. A kézművesek is a fellegvárban vagy annak közelében éltek, s gyártották a bronzkardokat és vaddisznóagyarból a sisakokat. Az ő társadalmuk Kr. e. 1200 körül szűnt meg.

Művészet és kultúra

Mind a krétaiak, mind a mükénéiek ügyes kézművesek voltak, gyártottak parfümöt, díszedényeket, aprólékosan kidolgozott bronztárgyakat, fajansz- és elefántcsont szobrokat s ékszereket, elsősorban aranyból. Bekapcsolódtak a Földközi-tengeren virágzó kereskedelembe, s ércekért elhajóztak egészen Szardíniáig és az Appennini-félszigetig.

Politika és hatalom

Mind Kréta, mind Mükéné palotái erősen rétegezett társadalom társadalom központjai voltak, ahonnan viszonylag nagy területeket irányítottak. A krétai paloták vallási szerepet is betöltöttek. A Peloponnészoszon a palotákhoz általában szántóföld és legelő is tartozott, s út vezetett egy tengeri kikötőhöz.

 

Agamemnon halotti maszkja

Halotti maszk
A korai mükénéi királyok sziklasírjaiba meglehetősen értékes kincseket is eltemettek. Ötüknek is volt ilyen arany halotti maszkjaa Kr. e. 16. évszázadban.

Hiedelmek és rítusok

A krétai paloták mellé szentélyeket építettek valamilyen közeli hegyre, ahol áldozatokat mutattak be, míg a mükénéiek szentélyei a fellegváron belül voltak. Kréta istenei és istennői állatokkal és a természettel álltak kapcsolatban, a mükénéi szövegek viszont már a klasszikus görögség isteneit is említik.

 

krétai bikaviadal

Szertartás a palotában

A krétai művészetben gyakorta ábrázolt bikaugrás feltehetően egyfajta szertartás volt. A bika motívuma áthatja a krétai vallást is, és más, későbbi vallásokhoz hasonlóan a bikaistent tehették felelőssé az égei térségben gyakori földrengésekért is.

Háztartás

A szép krétai freskók olykor érdekes bepillantást engednek a mindennapi életbe is, például lírán játszó zenészeket, bokszolókat vagy zsákmányukat cipelő halászokat ábrázolnak. Mükénén szekérről vaddisznókra vadászókat, és zsámolyon ülő borivókat is ábrázolnak.

 

Forrás: Az emberiség története (44-45. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

2 comments

  1. Visszajelzés: Homéros « Lighthouse
  2. Visszajelzés: Knóssos « Lighthouse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s