Walt Disney

Walt Disney

Közzétette:

 

 

Az animációs film úttörője volt, meséivel milliókat szórakoztatott. Munkásságát több nemzedék ismeri jól – és ahogy mondta,„az egész egy egérrel kezdődött”.

Mickey egér 1928. május 15-én mutatkozott be a közönségnek egy rövid némafilm, a Plane Crazy („Őrült repülés”) pilótahőseként. Nem aratott sikert. Kisvártatva, november 18-án azonban ezt az immár hangos rajzfilm, a Willie gőzhajó követte, amely már tetszett a közönségnek. Alkotójának, a 27 éves Disneynek pedig ezzel kezdődött el hosszú diadalútja, melynek során egyedülálló módon 26 Oscar-díjat söpört be alkotásaival.

A kezdet az ő számára is nehéz volt: az 1920-as évek elején egy stúdióvá átalakított garázsban kezdett el kísérletezni az animációval, majd 1923-ban 40 dollárral a zsebében érkezett meg Hollywoodba. Ezzel együtt még ebben az évben filmstúdiót alapított itt a bátyjával, Royjal. Itt nyerte meg a közönség szívét mind a filmvásznon, mind nyomtatásban (a Mickey egér-képregényeket 1930-tól jelentette meg) halhatatlanná vált figuráival, Mickey-vel, Donald kacsával és a többiekkel.

 

Walt Disney

Walt Disney 1953-ban ünnepelte meg Mickey egér 25. születésnapját. Mellette ott láthatunk két másik közkedvelt Disney-figurát, Donald kacsát és Goofy kutyát. | Walter Elias „Walt” Disney (Chicago, 1901. december 5. — Burbank, 1966. december 15.)

Walt azonban nem érte be ennyivel. Egy egész új világot akart teremteni. Arról álmodott, ami akkoriban még lehetetlennek tűnt: egész estés rajzfilmet akart készíteni. Kiadta a jelszót: „Ha meg tudod álmodni, akkor meg is valósíthatod”, és az erőfeszítéseit végül siker koronázta, 1937 decemberében bemutatták a Hófehérke és a hét törpe című alkotást, amely minden idők egyik legsikeresebb amerikai filmje lett. Ezt újabb remekművek (Pinocchio, Bambi, Hamupipőke) követték, a meseirodalom színe-java.

1955-ben Disney megvalósította egy másik nagy álmát is: létrehozta Disneylandet, a világ első tematikus vidámparkját, ami ugyanolyan sikert aratott, akár a filmek. Mindkettővel olyasmit hozott létre, ami fél évszázaddal az alkotó halála után is örömöt szerez a gyermekeknek – és azoknak a felnőtteknek is, akik meg tudták őrizni gyermeki énjüket.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (102—103. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s