Jézus Krisztus egyénisége

Közzétette:

 

 

Egyéniségének lényege ott van a legtöbb szaván. Nem elvontan gondolkozik és nem hosszú, egymásba fonódó okoskodásokba foglalja mondanivalóit, hanem frappáns, színes képekben, még lecsiszolódottan is feltétlenül költői hatást keltő formában beszélt. Gondolatai párhuzamos mondatokban, kiélezett ellentétekben, apró elbeszélésekben, hasonlatokban és példázatokban sorakoznak fel. Nagyszerűen színes, hatásos ellentéteket állít egymás mellé. Tanításaiban van valami nagystílű, kiforrott, monumentális s hogy mondásait belekalapálja hallgatói lelkébe, nem riad vissza túlzásokba vesző paradoxonoktól sem.

Istenadta szónok (a hegyi beszéd értékes beszédtöredékeinek a halmaza, – de nemcsak az, hanem költő is. Példázatai, apró elbeszélései (a tékozló fiúról, az irgalmas szamaritánusról), határozottan megbírják a költői mértéket is. Költőként való értékelését legfeljebb az ingathatná meg, hogy ez a költői színezet nemcsak beszédein, hanem cselekedetein, élete egyes nyilvánvalóan később költött jelenetein (karácsonyi történet) is elárad, vagyis nem annyira benne, mint inkább a hagyományban gyökerezik, azonban ha ezt számításba is vesszük és le is vonjuk, még akkor is annyi költői íz marad minden szavában, hogy annak alapján sok versfaragónál nagyobb költő marad. Ez az egyik magyarázata annak, hogy képei annyira be tudtak vésődni a kereszténység köztudatába.

 

Jesus of Nazareth: 6th century icon in St. Catherine's Monastery in Egypt

Názáreti Jézus: 6. századi ikon az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban

Feltűnő gondolatainak újszerűsége is. Az írástudók hagyományokon rágódtak, a törvénymagyarázattal foglalkoztak s a törvénynek az életre való kazuisztikus alkalmazásával igyekeztek kitűnni. Jézus ezt a világot éppoly jól ismeri, mint ők, de nem kitaposott úton jár, nem az ő kicsinyes problémáikkal foglalkozik, hanem az élet nagy kérdéseinek megoldására törekszik.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (435. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93

3 comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s