Sfântu Gheorghe

Erdélyt járva – Sepsiszentgyörgy

Közzétette:

 

 

Épületes csodák, s közéjük egy bájos város

Szent György a Székelyföldnek legrégibb városai közé tartozik. Csinos, cserépfedeles házai, élénk Sfântu Gheorghe's position on the map of Romaniaforgalmú széles utczái, díszes boltjai, tágas főtere, árnyékos sétahelyei nagyon kedvező benyomást tesznek az idegenre. Maga a város az Olt folyó jobb partján, síkságon terül el.”

(Dr. Hankó Vilmos,1896)

El kell mondani, Sepsiszentgyörgy csakúgy nem szépségéről híres, mint Csíkszereda, Zilah, Dézs meg a többi, szocializmus által tönkretett erdélyi város. Ráment szinte teljesen a kísérletezésre, a szürke szögletesség erőltetésére. Inkább a levegője fantasztikus neki. Meg ebből következően a lakossága, ami lelket lehel belé, élettel tölti meg.

The main square of Sfântu Gheorghe

A helység fölöttébb tehetséges festőjéről, Gyárfás Jenőről elnevezett képtár korábban Városi Mérőház volt, s ezt az oldalán megmaradt felirat is jelzi. Helyben igaz csak Bazárként emlegetik, s a pontos időt a tornyában elhelyezett óráról tudják.

Sepsiszentgyörgy ugyanis a sport és a kultúra valóságos fellegvárává vált az idők folyamán. Igencsak fut a szekere a bajnokságban még a fővárosiakat is megszorító női kosárlabdacsapatnak, fantasztikus előadások érik egymást a színházban – ahol helyi szülöttek és nem messziről jött művészlelkek rendezik a darabokat –, és öt kórus is emeli az itt folyó élet fényét. S ahogy elnézzük a város szívében lévő, s az összképet jelentősen javító park egy hétköznapját, lelkivilágával sincs semmi baj. A jelek szerint legalábbis az emberek boldogok, elégedettek, szeretnek itt élni.

Pedig abból a fentebb festett szép képből sok tényleg nem maradt. Szigetként egy gimnázium, egy képtár és egy erődtemplom. No meg a hajdani főutca, annak egy darabja. Illetve ama millenniumi évben leírt mondathoz képest újabb szigetek is létrejöttek, szinte egytől egyig Kós Károly kéznyomai. Mert a múzeum mellett két iskolát és több villát, magánházat is ő tervezett.

Előbbiek közül a ma Gyermekek Klubjaként működő egykori református népiskola, míg utóbbiak közül a Csulak-ház és a Keresztes-ház a legjellegzetesebb. A Mikó Imre utca 11. szám alatti Keresztes-ház például úgy Statue of Count Imre Mikóteljesen falusias, hogy egy város veszi körül. Ha már Mikó Imrét, a székelyek Széchenyijét emlegettük, mondjuk el azt is: az ő felajánlásával indult meg a székelyföld egyik legrégibb tanintézményének, az immáron róla elnevezett gimnáziumnak az építése, Sajnos már nem élhette meg annak átadását, hiszen 1876-ban halála után majd húsz évvel, 1893-ban készült el teljesen az Alpár Ignác által tervezett nagyszerű épület. Annál is tovább tartott a város legrégibb emlékének számító református erődtemplom építése. Már ha azt vesszük alapul, hogy a 14. századi alapokon létrejött, 1547-ben a gótika jegyében átépült erősség harangtornya csak 1829-ben csatlakozott az együtteshez. Mi több, a templomvár mai képét igencsak meghatározó ravatalozó – ami úgyszintén Kós Károly műve – 1968-ban, a bejárati székelykapu pedig 1980-ban került a helyére. Ez utóbbit a híres népművészeti táborban, Csernátonban faragták.

Reformed castle church of Sfântu Gheorghe

A városközponttól távolabb, egy különálló dombon felépült református vártemplom több mint ötszáz évet fog át. Mátyás király korabeli alapjain ugyanis Eger török ostromakor megújult, tornya nagyjából Petőfivel egyidős, ravatalozóját pedig a prágai tavasz és a holdra szállás idején tervezte Kós Károly.

Az egykor egész Háromszék, ma már csak Kovászna központjaként működő, a mai Szászsebes székelyeinek letelepedésével létrejött város tehát kínál azért épp elég látnivalót. Így pedig elmondhatjuk, noha nem volt szerencséje a szocializmussal. És csak az emlegetett szigetek maradtak meg régi önmagából, Sepsiszentgyörgy egy élhető és szeretni való városa a végeknek.

Egy hely, ahol jó élni, s amire büszkének kell feltétlenül lenni.

Forrás: Técsi Zoltán-Illyés Csaba – Erdély legszebb városai és főterei (54—55. oldal,Kárpáti Kincsestár, Pannon-Literatúra Kft. 2020 ISBN 978 963 237 236 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s