Szlovénia bemutatkozik…

Közzétette:

Általános információk Szlovéniáról

Az idegenforgalmi propagandaanyagokban a szlovének három ismert jelszóval hirdetik országukat: Europe in miniature (Európa kicsiben), The sunny side of the Alps (Az Alpok napos oldala), és A green treasure of Europe (Európa zöld kincsestára). Az, aki az országba egyszer is ellátogatott, elmondhatja, hogy ez mind igaz. Szlovéniában van minden, ami Európában is megtalálható: mediterrán tengerpart, hófödte hegycsúcsok, gótikus templomok és modern üzleti épületek. És nem utolsósorban zöld növényzet: Szlovénia Európa legzöldebb országa, hiszen területének majdnem felét valamilyen erdőfajta borítja.

Az országot nem ismerők, a jugoszláv múltra való tekintettel, azt hiszik, hogy Szlovénia is olyan, mint a Balkán. Pedig az ország területe egykor az Osztrák Császársághoz tartozott, arról pedig még a legtudatlanabb ember sem mondaná, hogy hasonlít a Balkánhoz.

Atomske Toplice
Atomske Toplice

Szlovénia az Alpok délkeleti szegélyén található, az északi szélesség 45° 25′ 18,37” és 46° 52′ 37,52” foka valamint a keleti hosszúság 13° 22′ 47,81” és 16° 36′ 07,69” foka között. Az ország geometriai középpontja (GEOSS) az északi szélesség 46° 07′ és a keleti hosszúság 14° 49′ metszéspontjában van. Nyugaton Olaszországgal (280 km) és az Adriai-tengerrel (47 km), északon Ausztriával (330 km), keleten Magyarországgal (102 km), délen és délkeleten Horvátországgal (670 km) határos (az ország teljes kerülete 1430 km). Legnagyobb kiterjedése észak-déli irányban 120 km, nyugat keleti irányba 250 km.

Az ország területe 20273 km2, kb. ötöde Magyarországénak és két ezreléke Európának. Lakossága 1992035 fő (2001. június), szintén ötöde hazánkénak. Népsűrűsége 98,3 fő/km2. A lakosság 90,5% szlovén, a többi főként olasz, magyar és horvát. A magyarok száma kb. 10000 fő, akik közvetlenül a határ mentén élnek. A népesség 90%-a római katolikus, a többi protestáns, muzulmán vagy más felekezet tagja.

Szlovénia Közép-Európához tartozik, tájait és lakosait tekintve – mint az előbb már említettük – szinte Ausztriában érezzük magunkat.

Domborzatilag három nagy részre osztható: keleten a Dráva és a Mura alföldje található, az északi-északnyugati területeket az Alpok déli részei uralják, délen pedig a Dinári-hegység északi vonulatai találhatóak. Ezért – ahogy Magyarországra az alföld, a síkság jellemző – Szlovénia arculatát a hegységek formálják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 557 m.

Az ország területéből 10124 km2 erdő, 5593 km2 rét és legelő, 2471 km2 szántóföld és kert, 363 km2 gyümölcsös, 216 km2 szőlő, a többi terméketlen terület, vagy víz fedi.

És akkor ami még ide tartozik:
Földrajz
Növényzet és állatvilág
Gazdaság
Történelem
Politika
Lakosság
Kultúra

Forrás: slovenija.gaja.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s