Cafe Slavia, Praha

„A prágaiak értenek engem”

Közzétette:

 

 

Prágát már sok évszázada a világ egyik legszebb városának tartják. Egy késő középkori krónikában olvasható: „Prága egy királyság fővárosa, tulajdonképpen »küszöb« a neve… Ezt a várost, legalábbis a cseh krónikások szerint, nem sokkal Ábrahám kora után alapították, éppúgy mint Trier és Worms városát, és már akkor tekintélyes királyi, valamint főpapi székhely volt”.

Az Arany Prágát, a száztornyút, színterét az európai történelemnek, városnéző autóbusz ablakából nem ismerhetjük meg. Ebben a városban – tekintetünket fölfelé vetve és szívünket kitárva – gyalogolni kell. És a homlokzatok a történelemről fognak mesélni, a romantikától napjainkig. Az idegenvezető a prágai Vártól az Óvárosig vezeti a látogatókat; a barokk Kisoldaltól (Malá Strana) a klasszicista Tyl színházig, a Don Giovanni c. opera ősbemutatójának színhelyéig, ahol Mozart állítólag azt mondta: „A prágaiak értenek engem”. Prágát megérteni azt jelenti, hogy megismerjük az itt élő embereket: a sörözőkben, a borozókban és kiváltképpen a kávéházakban.

 

Karlštejn Castle in the Czech Republic

A Prága közelében, a Berounka völgye fölött egy 70 méter magas mészkősziklán emelkedik a 14. században épült Karlštejn vára; IV. Károly egykori magánrezidenciája és kincstára.

„A Slavia kávéházat Prágában, ha nem volna itt, ezen a helyen kellene felépíteni”. Nem tudni, kitől ered ez a mondás, de bizonyára azoknak az irodalmároknak vagy festőknek egyikétől, akiknek több mint száz éve a Slavia a találkozóhelye. Talán valamelyik művész, aki zenész barátját, Bedřich Smetanát látogatta meg: majd íz évig lakott ennek a háznak az első emeletén.

Még ma is itt jönnek össze a zenészek, a festők, az irodalmárok, akárcsak a színészek és az énekesek a Narodni Divadlóból, a Nemzeti Színházból, ami éppen átellenben van a Slaviával. A kávéház díszes ablakaiból csodálatos kilátás nyílik a Moldva panorámájára, a prágai Várra, a Petřín dombra, meg a tetején magasodó Eiffel-torony utánzatra.

 

Mariánské Lázne (Marienbad) : a századforduló, a „belle epoque” eleganciájának fénye átvészelte a szocializmust; ide a technika is észrevétlenül vonult be; számítógép vezérli a zenélő kutat.

A Slavia kávéházban mindig foglalt minden asztal. És ha a vendégeket figyeljük, akik gyakran órákra beérik egyetlen kávéval, pohár vízzel, sörrel vagy egyetlen pohár borral, látjuk, hogy elmerengve nézik a messzeséget vagy a Národni trida forgalmas járdáját, ami azzal is összefüggésben lehet, hogy – sok külföldi vendég véleménye szerint – a prágai lányok és asszonyok nagyon csinosak.

Prágának mintegy 100 kávéháza van. A Károly utcában van az „U zlatého hada”, az „Arany Kígyóhoz”. Itt rendezte be egy Deodatus Damajan nevű örmény, valószínűleg 1714-ben, az első prágai kávéházat. De az elsőség jogára igényt tart a Kisoldalon álló „Három strucchoz” címzett szálloda is, ahol ugyancsak a 18. század elején már működött egy kávéház.

A Vencel téren is sok kávéház van, többnyire egy-egy díszes szecessziós homlokzat mögött. Az Európa Szálló kávéháza az egész földszintet elfoglalja. Itt is, akár néhány más kávéházban, érezni régi korok hangulatát, amit még az időszerű politikai eseményekről folytatott beszélgetések és viták sem tudnak megzavarni.

IV. Vencel királyi udvarának helyén áll Prága Város „Reprezentációs háza”, a Vigadó. Épülete a szecesszió egyik gyöngyszeme. A Prágai Tavasz idején, a Smetana-teremben igen magas színvonalú hangversenyeket tartanak. A valóban reprezentatív épület kávéházát ugyancsak díszes szecessziós stílusban rendezték be. Gyakran látni itt idős embereket, akik buzgón mutatják egymásnak Nyugatra távozott gyerekeik és unokáik fényképét, és történeteket mesélnek róluk – mozzanat a fájdalmas mindennapokból, amelyek a kávéház falain kívül is léteznek.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (92—93. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s