Harper's Weekly front page, men vote in Virginia

Az Egyesült Államok születése

Közzétette:

 

 

Az Egyesült Államok alapítása bátor politikai kísérlet volt egy újfajta állam megteremtésére a személyiségi jogok és a demokrácia elvének alapján – bár ezt az egyenlőséget eleinte csak a fehér emberekre terjesztették ki. Az ország történelmének első évszázadában hatalmas terület- és népességnövekedést élt át, és végül a világ legnagyobb gazdasági hatalmává vált.

 

Észak-Amerika a 18. század közepén még a brit és a francia gyarmatosítók vetélkedésének hadszíntere volt. Az 1754—63 közötti háborút a britek nyerték meg, ám ennek nyomán elkezdődött Nagy-Britannia és 13 észak-Tea Party 1773, Bostonamerikai gyarmatának torzsalkodása. A telepesek megkérdőjelezték a londoni parlament jogát arra, hogy megadóztassák és törvényekkel szabályozzák őket, ezért fellázadtak. Az egyre terebélyesedő konfliktus odáig vezetett, hogy Amerika 1776-ban kikiáltotta függetlenségét, majd francia segítséggel győzedelmeskedett. A britek oldalán harcoló telepesek zöme távozott az országból, jobbára a brit kézen maradt Kanadába.

Az újonnan alakult Egyesült Államoknak mintegy 4 millió lakosa volt, vagyis nagyjából annyi, mint az akkori Írországnak. Földművesek, kereskedők, ügyvédek, tengerészek és fekete rabszolgák alkották ezt a népességet. Az amerikai társadalom annyiban különbözött a korabeli európaitól, hogy nem volt semmiféle demokráciája, sem uralkodója. Emiatt Európa a demokrácia hazájaként tekintett Amerikára már jóval az előtt is, hogy az 1820-as években (az egyes tagállamokban nem ugyanakkor ) kiterjesztette volna a szavazati jogot minden felnőtt férfira.

Észak Dél ellen

Az Egyesült Államok területi növekedése még meg is előzte népességét. 1803-ban potom 15 millió dollárért megvásárolták Franciaországtól Louisianát, összes „tartozékával”, vagyis a New Orleanstől a mai Montanáig terjedő, 13 mai állam java részét magában foglaló hatalmas területet. Ehhez még megszerezték Floridát a spanyoloktól, Mexikótól pedig háborúban elragadták Texas jó részét és további déli területeket egészen Kaliforniáig. A telepesek pedig egyre csak nyomultak előre az úgynevezett Vadnyugaton, kergetve maguk előtt az indiánokat. A 19. század közepére ez a területi növekedés a gazdaságival párhuzamosan alapvető politikai és társadalmi megosztottsághoz vezetett. Míg az északi államok, ahol eltörölték a rabszolgaságot, ipari centrummá váltak, addig Délen a rabszolgamunkán alapuló gyapottermesztés lett az uralkodó gazdasági ágazat. Ez az alapvető különbség vezetett 1861-ben odáig, hogy hét déli állam, kilépve az eredeti Unióból, megalapította az Amerikai Konföderációt, mire kirobbant Észak és Dél polgárháborúja. Az előbbi, 1865-ös győzelmének következménye egyrészt az Unió helyreállítása, másrészt a rabszolgaság teljes eltörlése volt.

Chicago in 1874 from a bird's eye view

Madártávlat: ez a kép 1874-ben mutatja a préri északi szélén, a Michigan-tó partján épült Chicagót, amely alig 30 év alatt az Egyesült Államok második legnépesebb városává nőtte ki magát. Korábban még sohasem volt példa ilyen hirtelen gazdasági és népességi növekedésre.

A háború után

A polgárháborút példátlan gazdasági növekedés követte, amely gyökeresen megváltoztatta az ország arculatát. Egyes városokba, például New Yorkba és Cincinnatibe tömegesen érkeztek bevándorlók nem angol nyelvű európai országokból is. Az újonnan jöttek szegénysége csakhamar kiáltó ellentétet képezett az ipar- és vasútmágnások elképesztő gazdagságával.

A visszamaradottabb déli államok kivételével mindenütt virágzott az ipar és mezőgazdaság. 1900-ban már az Egyesült Államok volt a világelső az ipari termelésben , s lakossága elérte a 76 milliót.

 

a recruiting poster in California in 1885

Toborzóplakát: ezt a csalogató plakátot 1885-ben bocsátotta ki Kalifornia kormánya azzal az állítással, hogy Kalifornia  „a világ bőségszaruja”, ahol még bevándorlók millióinak van hely, mivel rengeteg a szabad föld.

 

Felfedezés és kereskedelem

Frémont commemorative stamp in 1898Meriwether Lewis, William Clark's pocket compassÉszak-Amerika Mississippin túli területének megnyitása 1803-ban kezdődött el, amikor Thomas Jefferson elnök elrendelte, hogy expedíció induljon a nagy folyamtól egészen a Csendes-óceán partjáig. Hamarosan özönleni kezdtek nyugatra az úttörők az olcsó föld és arany reményében. Az 1860-as évek végére mind a vasút, mind a távíróhálózat elérte a nyugati partot.

Politika és hatalom

Josiah Wedgwood Liberation CoinHarper's Weekly front page, men vote in VirginiaAz Egyesült Államok alapító atyái emelkedett nézeteket fogalmaztak meg a szabadságról és az emberi jogokról, az amerikai valóság azonban földhözragadtabb volt: a feketéket rabszolgasorban tartották, a tényleges hatalom a gazdagok kezében volt, általános volt a törvényszegés, és a rend őrei sem válogattak az eszközökben. A rabszolgaságot ugyan eltörölték 1865-ben, ám az egyenlőség elve sohasem valósult meg.

Csata és háború

1857 Napoleon Cannoncivil war american combatt drumAz Egyesült Államok a függetlenségi háborúban született meg, melyben francia segítséggel legyőzték a briteket. 1861—65-ben, Észak és Dél háborújában pedig az Unió akadályozta meg a Konföderáció kiszakadását az Államszövetségből. Ez utóbbi, az Egyesült Államok történetének legvéresebb háborúja 600 ezer áldozatot követelt.

Nekem olybá tűnik, hogy Észak-Amerikának a gondviselés akarata szerint… egyetlen nemzetben kell egyesülnie.”

(John Quincy Adamsnek, az Egyesült Államok leendő 6. elnökének levele apjához, 1811)

Forrás: Az emberiség története (328—335. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Kapcsolódó tartalom: A csillagos-sávos lobogó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s