A csillagos-sávos lobogó

Közzétette:

 

 

Az új nemzet jelképe

Ezt a lobogót 1777-ben választották az Egyesült Államok hivatalos zászlajául. Eredetileg 13 csillag, illetve sáv volt rajta: annyi, ahány gyarmat függetlennek nyilvánította magát 1776-ban. Ez a szám 15-re bővült Vermont és Kentucky 1795-ös csatlakozásával. A zászlónak ez az utóbbi változata vált 1814-ben az amerikai hazafiság egyik jelképévé.

Egy újabb háború

1812-15 között az Egyesült Államok újabb háborút viselt Nagy-Britannia ellen. Az akkor javában a napóleoni Franciaországgal hadakozó britek kereskedelmi blokád alá vonták Amerikát, ráadásul foglyul ejtett amerikai tengerészeket soroztak be a brit hadseregbe. A harciasabb amerikai politikusokat Kanada megszerzésének vágya is ösztönözte, így aztán az Egyesült Államok hadat üzent Nagy-Britanniának. A háborúban végül csak kevés ütközetet vívtak, s ezeknek nem lett komolyabb következménye, miután a békekötés kimondta, hogy minden marad a régiben. Egy tekintetben mégis fontos volt ez a háború: megerősítette a jenkikben a hazafias érzést. Erre különösen a baltimore-i epizód adott alkalmat, amelyből egyszersmind az ország himnusza is megszületett. 1814-ben brit hajóraj érkezett Washington kikötőjébe. Katonái leégették a kormány épületét, majd továbbindultak baltimore-t ostromolni. Szeptember 13-án a város kikötőjének bejáratát őrző McHenry-erődöt ágyútűz alá vették a brit hajók, ám csak csekély kárt tettek a falakban, mégis partra szálltak. Másnap az erőd falán megjelent a kéznél lévő legnagyobb csillagos-sávos lobogó annak jeléül, hogy az erőd nem esett el. A britek nem tudták felbecsülni a védősereg létszámát, ezért inkább letettek Baltimore ostromáról.

 

Stars and Stripes

Óriás zászló: A marylandi McHenry-erődre George Armistead őrnagy parancsára tűzték ki 1814-ben a lobogót annak jeléül, hogy a helyőrség amerikai katonái dacolnak a brit hadsereggel. 13 méter hosszú és 9 méter széles volt.

A himnusz születése

A baltimore-i epizódnak szemtanúja volt Francis Scott Key amerikai ügyvéd, mellesleg költő is. A zászló látványától megilletődve rögtön papírra vetette versét, mely később A csillagos-sávos lobogó címen vált közismertté. Hamarosan fölfedezték, hogy a vers szótagszáma pontosan illik egy akkor népszerű daléhoz, és országszerte énekelni kezdték. 1931-ben hivatalosan is az ország himnuszává nyilvánították.

 

Forrás: Az emberiség története (336-337. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s