Steve Jobs

Közzétette:

 

 

Vezéregyéniség volt, aki mindig elébe tudott menni az ügyfelei igényeinek, mesterien kommunikált, továbbá szenvedélyt és emberiességet vitt a számítógépek világába.

Ez is működni fog – mondta Steve Jobs, amikor cégének, az Apple-nek egy-egy újabb termékét dobta piacra. Minden termékbemutató egyben performansz is volt, Jobs pedig épp annyira guru, mint vezérigazgató, aki lelkesen és meggyőzően prezentált minden újdonságot. Ezek a termékek elegánsak voltak, egyszerűek, praktikusak, és megkönnyítették a vevők életét. Így vált a cége vezetővé a műszaki cikkek piacán, és jóval a konkurenciát megelőzve tudott előállni például az Apple II-es számítógéppel, majd az iPoddal. Ő maga arra volt a legbüszkébb, hogy a technikát a művészet szolgálatába tudta állítani, és a tudományt emberközelbe hozta.

 

Steve Jobs in 1977 at San Francisco

Steve Jobs 1977 áprilisában a San Francisco-i ipari vásáron, ahol az Apple II-es számítógépet mutatta be. | Steven Paul „Steve” Jobs (San Francisco, Kalifornia, 1955. február 24. – Palo Alto, Kalifornia, 2011. október 5.) az Apple korábbi elnöke, vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar ismert alakja.

 

Jobs nem a pénzre, pontosabban nem csak arra hajtott: szenvedélye volt a feltalálás és az újítás. Pályafutását a nevelőszülei idővel legendássá vált Los Altos-i garázsában kezdte el barátjával, Steve Wozniakkal együtt, aki hozzá hasonlóan megszállott barkácsoló volt. Jobs érdeklődése más dolgokra is kiterjedt, például Shakespeare-re, a zen-buddhizmusra vagy éppen az LSD-re. Miután 1976-ban Wozniakkal megalapította az Apple Computer céget, a lehető legjobb munkatársakkal vette körül magát.

1985-ben faképnél hagyta a vállalatot, és újat indított Next néven, majd 1997-ben ezt egyesítette az akkor már a csőd szélén álló Apple-lel, aminek ismét az élére állt, és megint a csúcsra röpítette a „gondolkodj másként” kampánnyal, amelynek elején merészen kijelentette: „Általában azok tudják megváltoztatni a világot, akik eléggé őrültek elhinni, hogy képesek rá.” Ez volt az Apple filozófiának lényege, és a cég igyekezett méltóvá válni a „gondolkodj másként” híres fotómontázsán szereplő nagy elődökhöz (mint például Einstein vagy Picasso), akik ugyanolyan nagy hatással voltak a maguk korára, mint Jobs a sajátjára.

 

Steve Jobs with iPhone 4

Steve Jobs 2010-ben az iPhone 4-gyel

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (206—207. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s