Pablo Picasso, 1962

Pablo Picasso

Közzétette:

 

 

A huszadik század képzőművészetének legújítóbb személyisége, számos stílus kiváló művelője, az avantgárd vezéralakja volt.

Pablo Picasso, 1962Amikor Pablo Ruiz y Picasso (11 további neve is volt, melyeknek felsorolásától itt eltekintünk), először érkezett Párizsba, a város teli volt fantasztikus újdonságokkal: frissen épült fel az Eiffel-torony és a Grand Palais, megnyílt a metró, az Orsay és a Lyoni pályaudvar, Ezeknek egy része az 1900-as világkiállítás tiszteletére készült el, amelynek spanyol pavilonjában Picasso is ki akart állítani egy képet. A hazájában már 19 éves korára ismert festőnek számított, de hamar ráébredt, hogy az igazi megmérettetés csak a fény, a neves mulatók és múzeumok városában lehetséges, itt érhet sokat ígérő tehetségből igazi művésszé. Ebben az átváltozásban szerepet játszott közeli barátjának, Carlos Casagenasnak az öngyilkossága. E fölötti bánatát fojtotta bele nevezetes kék korszakának szomorú figuráiba: a vak koldusba, a megviselt vasalónőbe, a csüggedt iszákosba. Innen már csak egy ugrás volt a főként a cirkusz világát ábrázoló rózsaszín korszak.

 

Goat Skull and Bottle by Pablo Picasso, 1951, Metropolitan Museum of Modern Art, New York City

Picasso Kecskefej, palack és gyertya című szobrával 1952-ben, melyet talált alapanyagokból rakott össze. Egy bicikli kormányából formázta meg, a pamacsait és a gyertyafény sugarait szögekből.

Másnak már ennyi is elegendő lett volna a világhírhez, de Picassónak esze ágában sem volt itt megállni. Bebizonyította, hogy több egyszerű festőművésznél: valósággal a hátára vette a huszadik századi képzőművészetet, hogy átvigye a modernségbe. Karizmatikus egyéniség volt, ugyanakkor nehéz ember is: két kedvese is öngyilkosságot követett el, egy harmadik pedig pszichiátriai klinikára került.

 

Pablo Picasso in his atelier, Paris 1948. Herbert List

A művész párizsi műterme 1948-ban, a Grands-Augusins utcában, ahol a Guernicát festette 1937-ben; pontosan ott, ahol Balzac: Az ismeretlen remekmű című elbeszélésének hőse dolgozott az író elképzelése szerint.

1907-ben korszakalkotó képet festett: az Avignoni kisasszonyokat, melyen a műelemzők afrikai hatásokat véltek felfedezni; az alkotó szakított a perspektívával, illetve a valósághű ábrázolással, és megteremtette a kubizmus irányzatát, melynek Georges Braque mellett ő maradt a legkiemelkedőbb képviselője. Ezek után még számos más stílussal kísérletezett, s mindezeket valósággal a kisujjából rázta ki. Erről így nyilatkozott, nem éppen álszerényen: „Anyám azt mondta: – Ha katonának állsz, tábornok lesz belőled, ha papnak, akkor pápa. – Én ehelyett festeni kezdtem, és lettem Picasso.”

 

Robert Capa: Picasso

1948 augusztusában Robert Capa fotózta Picasso családját az azúr-parti Juan les Pins strandján. Ez a felvétel lett a leghíresebb, amelyen a 67 éves művész napernyőt tart nála 40 évvel fiatalabb kedvese, Françoise Gilot fölé.

A művész mintegy mellesleg forradalmasította a szobrászatot is, amihez többé-kevésbé Robert Capa: Picasso in Grimaldi Castletalált tárgyakat használt fel alapanyagként (például biciklinyeregből varázsolt hallatlanul egyszerűen bikafejet). Sokszor úgy tűnt, hogy számára csupán játék az alkotás, de némelyik műve egyben politikai állásfoglalás is volt, így a spanyol polgárháború ellen tiltakozó Guernica, vagy 1949-ben megrajzolt híres békegalambja. Még idős korában is ifjonti lendülettel dolgozott tovább azúr-parti műhelyében. Erről így nyilatkozott: „Négy évembe telt megtanulni úgy festeni, mint Raffaello; egy egész életbe úgy festeni, akár egy gyermek.”

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (58—63. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

One comment

  1. Visszajelzés: Steve Jobs – Lighthouse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s