Fallingwater by Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright

Közzétette:

 

 

Több mint hét évtizeden át készítette légies, könnyed, a környezetbe simuló épületeit. Az általa képviselt szerves építészet nem csupán tervezési mód volt, hanem egyben világnézet is.

Az építészetet megelőzte a természet, az ember és a képzelet – ebből indult ki Frank Lloyd Wright, s ez látszik meg az épületein is, amiknek hírnevét köszönhette. Ott van például az erdő rejtekébe, vízesésre épült Fallingwater, vagy a New York-i Guggenheim Múzeum lenyűgöző spirálja, az élet kibontakozásának jelképe – valamint a 19. század végén épült úgynevezett prériházai, melyek a táj körvonalait visszhangozzák, s ezzel belesimulnak a környezetükbe. Wright szakított az akkoriban divatos klasszicista építészettel.

 

Frank Lloyd Wright with a model of the Guggenheim Museum, 1945

Wright egyik legfontosabb, egyben legutolsó művének, a New York-i Guggenheim Múzeum épületének a makettjével, kezében a középrészt fedő kupolával. A kép még 1945-ben készült, aztán az építkezés jócskán elhúzódott, olyannyira, hogy a múzeum 1959. októberi elkészültét a tervező meg sem érte. | Frank Lloyd Wright (született Frank Lincoln Wright , 1867. június 8. – 1959. április 9.) amerikai építész , belsőépítész, író és oktató volt, aki több mint 1000 építményt tervezett.

Gyermekkorának javát – szülei korai válása után – Spring Green faluban töltötte, ahol már kisgyerekként építősdit játszhatott az akkor népszerű Fröbel-féle kockákkal. Fölcseperedvén a madisoni egyetemen kezdte tanulni az építészetet, ám nyughatatlan szellem lévén végül diploma nélkül hagyta ott az iskolát. Enélkül is építész lett belőle, aki egy ideig más tervezőknek dolgozott, majd 26 éves korára önállósította magát.

Magánélete meglehetősen viharos volt: háromszor nősült, és összesen hét gyermeket nemzett. Az első feleségétől még nem vált el, amikor beleszeretett egy férjes asszonyba, akivel egy ideig házasság nélkül élt együtt Olaszországban, majd – miután visszaköltöztek Amerikába – tragédia történt: a nő áldozatául esett a Wright építette házban kiütött tűznek.

Wright emellett rendíthetetlenül dolgozott tovább 90 éves koráig úgy, hogy mindvégig korszerű tudott maradni. A nevével összekötött stílus, a szerves építészet 1930 táján alakult ki teljesen – ennek volt egyik korai iskolapéldája a már említett lakóház a Fallingwater Pennsylvaniában. Művészetében egybeforrt kelet és nyugat kultúrája, a mérnöki tudomány és a filozófia, kerek világképet alkotva – ebben rejlik modernségének a titka.

 

Fallingwater by Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright: Fallingwater, Pennsylvania

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (32—33. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s