Albert Einstein by Arthur Sasse

Albert Einstein

Közzétette:

 

 

Ő volt a zseni mintapéldája: nemcsak minden idők legnagyobb tudósainak egyike, hanem rendkívül népszerű közéleti személyiség is – határozott, különc, elkötelezett és provokatív.

Aki az 1950-es évek elején a Princetoni Egyetem campusán sétálgatott, bármely napszakban könnyen belebotolhatott egy meglehetősen furcsa, torzonborz üstökű, fésületlen bajszú, hanyagul öltözött figurába. Ő volt Albert Einstein, a zseni, akit nemcsak itt ismertek, hanem világszerte is. 1921-ben kapta meg a Nobel-díjat a fényelektromos jelenség vizsgálatáért, de nem erről volt a leghíresebb, hanem a relativitás elméletéről. Ő alkotta meg a világ legismertebb, rendkívül egyszerű képletét, az E=mc2-et, ami magyarán annyit tesz, hogy az energia egyenlő a tömeg és a négyzetre emelt fénysebesség szorzatával.

Einstein nagysága korántsem merült ki ennyiben: tevékenysége kiterjedt a filozófia és a politika területére is. A nácik elől Németországból elmenekült zsidóként elkötelezett harcosa volt az emberi jogoknak és a békének, és erősen ellenezte a nukleáris fegyvereket (bár ezeknek a megalkotását lényegében az ő felfedezései tették lehetővé). 1952-ben elutasította Izrael neki felkínált elnöki tisztét, mert ehhez semmi affinitást nem érzett – nem így a hegedüléshez, amit magas szinten művelt.

Albert Einstein by Arthur SasseHíre-neve messzire eljutott, arcát olyanok is ismerték, akik életükben még sohasem hallottak a fizikáról. Ez részben ironikus és mélyen emberi életfelfogásának volt köszönhető, a riporterek kérdéseire adott meghökkentő válaszainak, vagy éppen a nyelvöltős fényképének.

Már diákkorától gyűlölte a korlátozásokat és tilalmakat, szabad volt szellemében és lelkében – ez utóbbiról házasságon kívüli kapcsolatai is tanúskodtak. Teljesen megfelelt a bolond zseniről alkotott sztereotípiának. Jól tudta, hogy az eredeti gondolkodáshoz csakugyan szükséges egy pici őrültség, s hogy az intelligencia megfoghatatlan, előre megjósolhatatlan formákat öltő valami. Ő mondta azt is:„Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság – bár az előbbiben még nem vagyok biztos.”

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (56—57. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

One comment

  1. Visszajelzés: Steve Jobs – Lighthouse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s