khamsa

Fatima keze

Közzétette:

 

 

A szemmel veréstől, a „gonosz tekintettől” való félelem egész Észak-Afrikában elterjedt, és az ötös számmal védekeznek ellene. Sokan például vésett fémből vagy ezüst filigránból készült, kézformájú, nyakba akasztott amulettet viselnek – „Fatima keze” a szétterpesztett öt újjal megvéd az állítólag gonosz tekintettől –, vagy beszéd közben olyan mondatot formálnak, amelyben az ötös számnév is szerepel.

 

 Khamsa khamsa

A hamsza (arab: خمسة, (khamsza) héber: חמסה) — tenyér formájú védelmező amulett, amelyiket az arabok és a héberek használnak. Más nevén isten keze. A hamsza szó sémi eredetű, jelentése öt. Általában a hamsza szimmetrikus, egy-egy hüvelykujjal mindkét oldalán, ezáltal nem az anatómiai tenyér mintát követi.

Hogy a haladás és a vallási-szellemi megújulás Marokkójában is mennyire él ez a babona, megmutatkozik a városokban is. A kozmopolita légkörű Tangerben, amely Franciaországhoz való közelsége folytán – Marseille „átrakóhelyeként” – évtizedekig a nemzetközi leány-, kábítószer- és fegyverkereskedelem központja volt, a bankok és biztosítótársaságok palotáival teli, hipermodern Casablancában, vagy a marrakechi előkelő szállodákban, mindenütt feltűnik Fatima keze: hol művészi kopogtatóként, hol hamutartóként, vagy a sok marokkói épületet díszítő mozaikokon.

Érthető, hogy az idegenforgalmi menedzserek szívesen kihasználják a hagyomány és a korszerűség sokszínű keveredésében rejlő reklámlehetőségeket: az ellentétekkel teli országok csábítóak. És Marokkó abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden szempontból ellentétekkel teli programot kínálhat látogatóinak: hófödte hegyeket a Magas-Atlaszban, pompás fürdőhelyeket a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partján, a Szaharát, barátságtalan, aszályos övezeteket és buja-termékeny síkságokat. Eredetiséget és legmodernebb komfortot. De a legkirívóbb ellentét a szegények és gazdagok viszonya.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (252.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Kapcsolódó tartalom: Marrakech – a „Dél gyöngye”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s