Nagib Mahfúz

Ókori egyiptomi irodalom

Közzétette:

 

 

A hieroglifa-írás kidolgozása lehetővé tette, hogy Egyiptomnak már az ókorban jelentős irodalma legyen. Kőbe vésve, cserepeken és papiruszon mindent megörökítettek, ami a köz- és a magánélet szempontjából fontos volt. E hatalmas irodalmi anyag halottas irodalomra (piramisszövegek, sírszövegek, halottas könyvek ), bölcseleti irodalomra (a helyes életről szóló tanítások), valamint költészetre és tudományos irodalomra oszlik.

 

 

Nagib Mahfúz

Nagíb Mahfúz, nem egyiptomi ejtés alapján Nadzsíb Mahfúz (arab betűkkel نجيب محفوظ – Nagīb Maḥfūẓ; 1911. december 11. – 2006. augusztus 30.) irodalmi Nobel-díjas (1988) egyiptomi író.

A gazdag egyiptomi modern arab irodalom végre elnyerte a nemzetközi elismerést is, amikor Nagib Mahfúz (sz. 1911) 1988-ban megkapta a Nobel-díjat. Mahfúz számos regényével és elbeszélésével („A nílusi úszóház”, „A tolvaj és a kutyák”, „Mecset a sikátorban”) jelentősen hatott az arab nyelvű irodalomra. Taha Hussein (1889—1973) számos regényt és kritikát írt a régi és a modern irodalomról; híres naplója („Gyermekévek”, 1929). Taufiq al-Hakim (sz. 1898) az egyik legjelentősebb arab drámaíró.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (129.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s