Metthew's Catholic Cathedral (Karthoum)

A Nílus

Közzétette:

 

 

Egyiptom „a Nílus ajándéka” (Hérodotosz); a világ leghosszabb folyójának forrását már az ókorban keresték, de csak a 19. század hatvanas éveiben találták meg messze a közép-afrikai tavak fennsíkján. Tulajdonképpeni forrásfolyója a Kagera, Burundi hegyvidékén ered és Ugandában torkollik a Viktória-tóba. Amikor kilép a Viktória-tóból, Viktória-Nílusnak nevezik; az Owen-vízeséseken át a Kyoga-tóba folyik, majd tovább a Kabela-vízeséseken át a Mobutu (Albert)-tóba; az Albert-tó elhagyása után Albert-Nílus a neve. Dél-Szudánban Hegyi-Nílus néven a Szudd kiterjedt, elárasztott területeit képezi; itt a víz mennyiségének 60%-a elpárolog. A Szudd északi végén beletorkollik mellékfolyója, a Bahr al Ghazal; Metthew's Catholic Cathedral (Karthoum)innentől kezdve Fehér-Nílusnak nevezik. A Fehér-Nílus Kartúmnál egyesül az igen nagy vízhozamú Kék-Nílussal, amely az Etióp-magasföldön ered. Itt kezdődik a tulajdonképpeni Nílus, melynek vízgyűjtő területe 2,9 millió km2; éves vízhozama az egyiptomi-szudáni határvidéken 90 milliárd km3 (összehasonlításként a Rajnáé 80 milliárd m3, az Amazonasé 3000 milliárd m3). A vízmennyiség háromnegyede júliustól októberig folyik le a mederben (Nílus-duzzadás).

 

Nile at Cairo, Egypt

A Nílus Kairónál

A víztömeg nagy részét a felső-egyiptomi Nasszer-tóban gyűjtik össze. A hatalmas, több mint 500 km hosszú tározó (befogadóképessége 164 milliárd m3) az 1970-ben elkészült asszuáni duzzasztógát (111 m magas, 3830 m hosszú) felépítésével jött létre. Ugyanakkor a folyó alsó folyásán több duzzasztóművet és -gátat építettek. Ezek a tározók lehetővé teszik az áradás szabályozását, így a tavaszi kisvíz idején is öntözhetők a földek, úgyhogy ma már évente többször is aratnak. Ugyanígy jelentősen nőttek a megművelt területek is, s az asszuáni gát vízi erőműve áramot is szolgáltat.

 

Awan, Egypt

Az Asszuáni-gát

Mindennek árnyoldala, hogy napjainkban Egyiptomnak szembe kell néznie azokkal az ökológiai következményekkel, melynek a Nílus-völgy természetes vízháztartásába való jelentős beavatkozás okozott: a víztározó nem várt mértékű párolgása kihat a helyi időjárásra s veszélyezteti az egyiptomi műemlékeket; a termékeny nílusi iszap hiánya miatt romlott a talajminőség, a földek elsavasodtak; a folyómeder eróziója növekszik; a Nílus-delta pusztul az elmaradt iszaputánpótlás miatt; a folyó vízének tápanyagcsökkenése következtében a torkolatvidéken csökken a halállomány.

 

Nile River and delta

A Nílus deltatorkolata

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (124-125.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s