Heddal templom , Notodden , Norvégia legnagyobb temploma

Fatemplomok és vikinghajók

Közzétette:

 

 

Norvégia kultúrája figyelemre méltó: világhírű írói, zenészei, képzőművészei vannak. A faépítészet legkiemelkedőbb alkotásai közé tartoznak a középkori fatemplomok: kereken huszonöt maradt meg belőlük.

 

Heddal templom , Notodden , Norvégia legnagyobb temploma

A heddali fatemplom 20 méter hosszú és 26 méter magas, és így az ilyen ősi típusú norvég fatemplomok közül a legnagyobb Norvégiában. Telemark megye Notodden nevű községéhez tartozó Heddal településen található, közvetlenül az E 134-es főútvonal mellett. Az impozáns külső, a tetőfelületek ritmusa és a három kupola miatt gyakran csak fakatedrálisként említik a források és útikönyvek. A különlegesen sok időt és munkát igénylő fafaragások teszik a templomot különösen értékessé. Az épület lényegében 1240-ben épült, egy a déli bejárat közelében található rúna arra enged következtetni, hogy a templomot 1242. október 25-én szentelték föl.

Az ősi koronázóváros, Trondheim kőből épült Nidaros-dómjában játszódnak Sigrid Undset – 1928-ban Nobel-díjjal jutalmazott – regénytrilógiájának, a „Kristin Lavrantochter”-nek fontos jelenetei. A legcsodálatosabb norvég völgy, a Gudbrandsdalen egyik mellékvölgyében fekvő Lomban született Knut Hamsun, aki 1920-ban kapott Nobel-díjat. Művei egyik központi témája természet és ember küzdelme. A második világháború után Hamsunt náci-szimpatizánsként bíróság elé állították, de irodalmi nagyságában egyetlen honfitársa sem kételkedik.

 

Oslo

Oslo látképe

Griegre, a legnagyobb norvég zeneszerzőre minden évben ünnepi játékokkal emlékeznek meg Bergenben: az egykori Hanza-város házainak egy részét német kereskedőcsaládok építették. Egyik leghíresebb műve a „Peer Gynt”, amelyet Ibsen színműve nyomán komponált. Ibsen műveiben kíméletlenül leleplezte a polgári társadalom erkölcsét; ő a modern drámairodalom atyja. A színházbarátok semmikép ne halasszanak el egy Ibsen-előadást az oslói Nemzeti Színházban.

A fővárosban vannak a norvég képzőművészet legjelentősebb alkotásai: a kora expresszionista Munch festményei, akinek műveiben az érzelmek és félelmek keverednek, s Gustav Vigeland derűs szellemű szoborparkja, amely az élet egész folyamatát szimbolizálja.

 

Viking hajó

Viking hajó az az oslói Bygdøy -múzeumban

Tökéletes formájuk van a viking hajóknak is, melyeket az oslói Bygdøy -múzeumban lehet megcsodálni. A szomszédos Heyerdahl-múzeumban látható a „Kon-Tiki” és a „Ra”.

Oslo a jelentős fejlődés ellenére ma nyugalmas kisváros, hiába igyekeznek az idegenforgalmi menedzserek szupermodern és szupermondén világvárosnak feltüntetni. Ebből a szempontból Stavanger, az olajváros s az újgazdagok székhelye megelőzi Oslót, de kedvéért nyilván egyetlen turista sem megy Norvégiába.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (282. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s