Edvard Grieg zeneszerző

Közzétette:

The composer Edvard Grieg. Fotó: © Grieg-samlingen. Bergen Off. Bibliotek

Edvard Grieg 1843. június 15-én született Bergenben. Élete 64 éve során világhírű zeneszerző vált belőle. Termetre ugyan kicsiny volt, de hatalmas művészi szívvel küzdött az igazságért, az igazságosságért, valamint a szolidaritásért és nem kevésbé a norvég nemzeti kultúra megerősödéséért a kifinomult norvég népzene segítségével. Sokan gondolják úgy, norvégok és külföldiek egyaránt, hogy Grieg muzsikája a norvég nemzeti identitás szerves részét képezi.

A szabadság utáni vágyódás
Ha Grieg ma itt élne köztünk, egy olyan országban, amely épp most ünnepelte Svédországtól való elszakadásának 100. évfordulóját, egy olyan országban, amelynek a világban betöltött szerepe egészen más, mint az 1800-as évek végén, akkor Grieg vágyai és zenei víziói is minden valószínűség szerint egészen mások lennének. Grieg idejében azonban Norvégia szegény ország volt, sok tekintetben hasonló azokhoz a mai országokhoz, vidékekhez, melyek szeretnének kitörni egy náluk erősebb országgal kötött, nem feltétlenül szabadon választott szövetségből. Ez, a Norvégia függetlensége utáni vágy az, amely Grieget zeneszerzővé érlelte.

A romantikus Grieg
Grieg romantikusként tekintett önmagára – saját korának gyermeke. Még akkor is, amikor mind Bjørson, mind pedig Ibsen irodalmi irányzatot váltottak és az 1880-as évek végére a realizmus felé fordultak. Grieg azt gondolta, gyengeség és gyávaság lenne részéről megtagadni a romantikát. Mint minden romantika iránt rajongó, Grieg is misztikus volt. A szépséget kutatta, szépséget a természetben, és az igazságban. Német, illetve schumanni tanulmányiból kiindulva, attól a vágytól hajtva, hogy zenéjében a norvég természet képét fesse, a norvég népzene „rejtett harmóniáiban” találta meg misztikus palettáját. Ezek alkották Grieg „álomvilágát”, ahol a norvég identitást kereste. Úgy érezte, „rejtélyes” összefüggés található a saját maga által használt harmóniák és a norvég népdalkincs között. Norvégia népdalainak sötét mélységében „mintegy véletlenül” megtalálni vélte a felfedezetlen harmonikus lehetőségek gazdagságát. Így Grieg egy teljesen új harmonikus perspektívát tudott létrehozni, mely sokáig egyedülálló volt az európai zeneművészetben, és amely mind Debussy, mind pedig Bartók zenei munkássságának alapjául szolgált.

Az emberi közösség
Grieg erősen hitt a zene társadalmi jelentősségében. Számos alkalommal adott ingyen koncertet munkások és szegények számára. Az egyik ilyen koncert után a következőket írta: „Ez az este számomra ifjúkori álmom valóraválását jelenti: a zenének mindenkihez el kell jutnia, úgy ahogy az ókori görögöknél, pontosan azért, mert szívből jön és szívhez szól (…) Legyen a művészet a nép művészete!” Grieg meggyőződése szerint a művészetben nincs alsó és felső osztály, és éppen ezért lehet a művészetnek társadalomnevelő hatása.

Bár Grieg kitartott romantikus elkötelezettsége mellett, azért érdeklődéssel figyelte a modern fejlődést, és ügyelt arra, hogy le ne maradjon: „Nem mondanám, hogy félek akár az élettől, vagy a haláltól, egy dologtól azonban tartok: hogy észreveszem magamon, hogy öregszem…hogy a fiatalok új kalandokba vágnak, melyeknek már nem látom értelmét. Röviden, megrémít annak a lehetősége, hogy már nem érzem meg a szellemi előfutárok igazát és nagyságát, melyek idővel előre törnek, ahogy mi megöregszünk. Ezért él bennem, most jobban mint valaha, az az ösztönös sürgetés, hogy megismerjem a szellemi világ minden megbúvó árnyékát.”

Forrás: Norvégia hivatalos honlapja Magyarországon

3 comments

  1. What a great web log. I spend hours on the net reading blogs, about tons of various subjects. I have to first of all give praise to whoever created your theme and second of all to you for writing what i can only describe as an fabulous article. I honestly believe there is a skill to writing articles that only very few posses and honestly you got it. The combining of demonstrative and upper-class content is by all odds super rare with the astronomic amount of blogs on the cyberspace.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s