Henrik Ibsen

Ibsen: a forradalmi moralista

Közzétette:

 

 

Az igazság szelleme és a szabadság szelleme – ezek a társadalom támaszai”: Ibsen a 19.század legnagyobb norvég írója rebellis volt, korának kíméletlen bírálója. Társadalmi drámáiban szembefordult hazája konzervatív művészeti ízlésével, amely romantizáló hőskölteményeknek és hazafias önábrázolásnak hódolt.

Henrik IbsenIbsen a norvég kisvárosok mindennapjait ábrázolva leplezte le a polgári világ illúzióit, neurózisait, elfojtásait. Világnézete individualista és anarchista volt, kimeríthetetlen témája („Kísértetek”, 1884 és „Vadkacsa”, 1887) a hamis erkölcsök, a polgári képmutatás, öncsalás és hazugságok világa, az emberi kapcsolatok sebezhetősége. Leghíresebb darabja a „Nóra” (1879) a női személyiség védelméért szállt síkra; „A nép ellensége” (1883) a közélet és a kiváltságosok demokráciájának visszásságait bírálja. A művek mély szimbolikája a látszólag kicsiny vétkeket általános érvényű mondanivalóvá emelte. A polgárok hazug, álszent, önelégült világával a szabad, saját meggyőződése szerint élő ember erejét állította szembe.

A „polgárostorozó Ibsent sok kortársa inkább társadalombírálónak tartotta, mint művésznek. A norvég drámaíró azonban a modern európai drámairodalom előfutárává vált. Színműveivel úttörője lett a német és skandináv naturalizmusnak, s egyik alapítója a szimbolista drámaírásnak.

A német író, Heinrich Mann így írt róla: „Ibsen, a forradalmár élő figyelmeztetés volt kora társadalmának.” Sok drámája még ma is lenyűgöz; ugyanolyan aktuális, mint saját korában. A híres norvég író mondása máig érvényes: „A cél az ember szellem forradalmasítása.”

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (282. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s