Schubert Évától búcsúzott Mécs Károly

Közzétette:

 

 

Mélységesen gyászolom Évát, és nagyon fog hiányozni emberileg és művészileg is – fogalmazott Mécs Károly színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze Schubert Éva színművész halála kapcsán. A két művészt szoros kapcsolat kötötte össze, néhány napja még találkoztak egymással. Mécs Károly kiemelte: Schubert Éva olyan drámai színésznő volt, akitől a humor sem állt távol, rendkívül jó megjelenésű és hihetetlenül okos volt, több nyelven, franciául, németül, latinul beszélt és fordított is.

Schubert évaA nyolcvanhat éves színésznő halálát július 11-én a Főpolgármesteri Hivatal közölte, amely saját halottjának tekinti Schubert Évát. Családja tájékoztatása szerint hosszú szenvedés után érte a halál. Schubert Éva több mint öt évtizedet töltött a színpadon és számos filmben, valamint tévéjátékban láthatta a közönség. A drámától a vígjátékig minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtó művészetéért, drámai erővel, humorral, sziporkázó szellemességgel megoldott szerepformálásaiért, a közönség iránti alázattal átitatott, példaértékű életpályája elismeréseként vehette át 2013-ban a Kossuth-díjat. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett. Mint Tarlós István főpolgármester keddi közleményében felidézte, a kiváló magyar színésznő több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért, a színpadon és filmvásznon nyújtott felejthetetlen alakításáért, a fővárosi színházakban folytatott több évtizedes színészi pályája elismeréséül kapta meg a díszpolgári címet. Schubert Éva Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére pedig Mécs Lároly és Schubert Évavándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott. Budapesti polgári családba született 1931. január 19-én. Francia–latin szakos tanárnak készült, kiválóan beszélt németül és megtanult angolul is. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán kívül elvégezte az ELTE magyar–történelem, esztétika szakát is. A színművészeti főiskolán diplomáját 1955-ben kapta meg, első szerződése a Magyar Néphadsereg Színházához (a Vígszínházhoz) kötötte. 1956-tól egy évig a József Attila Színház, 1957-től a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig ismét a Vígszínház tagja volt. A legnagyobbak között kezdte pályáját, partnere volt Benkő Gyula, Sulyok Mária, Ajtay Andor is. 1978-tól tíz évig a Vidám Színpadon játszott, utána szabadúszó lett. Gyakran szerepelt vidéken is, a szekszárdi Deutsche Bühne előadásán Goethe Urfaust című drámájában Marthe szerepét német nyelven játszotta, 1995-től négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze volt. Humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült. Volt Mása (Csehov: Sirály), Maria Josefa (Lorca: Bernarda háza), Carol (Tennessee Williams: Orfeusz alászáll), Berta (Szomory Dezső: Szabóky Zsigmond Rafael), Montmorency kisasszony (Krúdy Gyula: A vörös postakocsi) és Orbánné (Örkény: Macskajáték). Schubert Éva az életet is humorral szemlélte. Úgy vélte, hogy a humor egyfajta éleslátás, amelynek köszönhetően az ember rögtön a dolgok fonákját is látja. A humort értő ember mindent, önmagát is ironikusan szemléli.

 

Mécs Károly (Bicska Maxi) és Schubert Éva (Peachumné) a Deutsche Bühne 1994-es Koldusopera előadásában, r.: Claudia Nowotny I fotó: Ilovszky Béla, theater.hu

Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették – mondta az MTI-nek Mécs Károly, hangsúlyozva, hogy a színésznő halálával „nagy embert vesztettünk el”. Felidézte, hogy együtt is színpadra léptek a szekszárdi német színházban Brecht Koldusoperájában, közös önálló estjük volt Schubert Évával és férjével, Verebes Károllyal együtt Molnár Ferenc írásaiból. „Millió emlékem van róluk” – mondta, hozzáfűzve, hogy a közös fellépések mellett magánemberként is találkoztak. Szép esték voltak, Feleki Kamillal, Kautzky Jóskával, igazi szalon volt Schubert Évánál – hangsúlyozta Mécs Károly. “Egészen kiváló intellektus volt, darabokat fordított, franciáról magyarra. Az egész élete alkotás, egy alkotáshalmaz” – fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve: nem volt publikus, hogy a színésznő milyen sokrétű munkát végez.
Kiemelte, hogy Schubert Évát mindenütt nagyon szerette a közönség és a pályatársak is. “Végtelenül kedves és rendkívül szolgálatkész, aranyos ember volt… olyan színfolt a magyar színművészetben, amely ritka” – hangsúlyozta. Mint mondta, betegségét nagyon megszenvedte, de zokszó nélkül, önuralommal viselte. Lánya szeretettel, törődéssel vette körül, mindent megtett, hogy könnyebb legyen édesanyja életének utolsó szakasza. E hosszú idő alatt szellemi erejének végig teljes birtokában volt, hősiesen és póz nélkül tűrte a kínszenvedéseket. Amikor egy ilyen nagyszerű ember távozik, mindig nagy űrt hagy maga után – hangsúlyozta Mécs Károly.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s