Egy yaxchiláni architráv

Közzétette:

 

 

A maják a 7-10. század közötti fénykorukban egymással versengő dinasztiák uralta városállamokban éltek. Királyaik nagy diadalaikat és az egyéb fontos eseményeket álló (sztélé) vagy vízszintes (architráv) kőlapokra faragva örökítették meg.

A délkelet-mexikói Usumacinta folyó partján épült Yaxchilán eredetileg csupán másodrangú városállam volt, bár már 359-től ugyanaz a dinasztia uralkodott benne, és szüntelenül hadakozott szomszédaival: Calakmullal, Bonampakkal és Piedras Negrasszal. Fénykorát II. Itzamnaaj Balam (ur. 681-742) alatt élte, aki hosszú uralkodása alatt egész sor csatában diadalmaskodott, és számottevő politikai tényezővé tette városát. Hasonlóan sikeres uralkodónak bizonyult egyik fia, IV. Yaxun Balam (ur. 752-768) is.

Véráldozat

II. Itzamnaaj uralkodása alatt több templom és emlékmű is épült sikereinek tiszteletére Yaxchilánban, köztük a régészek által 23-asként beszámozott templom, amelyet állítólag a király főfelesége (és egyben nagynénje), Kabal Xook építtetett. Az ugyancsak beszámozott architrávok közül a 25-ös Itzamnaaj trónra lépését örökíti meg; ezen Tlaloc esőisten egy óriáskígyó szájából ugrik elő, a következőn pedig Kabal Xook ajándékozza meg férjét egy jaguársisakkal. A lenti képen látható 24-es architráv egy véráldozatot ábrázol; a maja uralkodóknak gyakran kellett ilyesmiben részt venniük. Ezzel az isteneknek és más természetfölötti lényeknek bemutatott áldozattal mintegy meg akarták ismételni azt a szertartást, mely hitük szerint a világ teremtését előzte meg. Ilyen rítusra csak igen kedvező napokon kerülhetett sor, például a király trónra lépésének évfordulóján, vagy egy olyan napon, amely egy-egy húszéves korszak, azaz katun végét jelentette a maja naptárban.

Egy yaxchiláni architráv

Véráldozatos dombormű
A 709-ben készült úgynevezett 24. architráv véres szertartást ábrázol. A király, II. Itzamnaaj felesége, Kabal Xook egy tüskés kötelet húz keresztül a saját nyelvén.
Forrás: Az emberiség története (184-185. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s