Az építészek világnapján

Közzétette:

 

 

Október 6-a az építészek világnapja

 

Az ember környezetét meghatározóan alakító építészek tiszteletére

 

„Építész: az a, ma általában egyetemi oklevéllel rendelkező, szakember, aki az építészet kettős – tudományból és művészetből ötvözött – egységének megfelelően, kellő műszaki tudással és művészi alkotótehetséggel bír, s így alkalmas arra, hogy építészetet produkáljon (…).”

Forrás: Építészettörténeti és építészetelméleti értelmező szótár. 1983, 52.o.

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban október 6-át az építészek világnapjává nyilvánította. Célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az emberekre, akik nem csupán hasznos épületeket teremtenek, hanem egyben művészi alkotásokat is.

 

Architecture

 

Az építészet világában is számos díjjal tüntetik ki az alkotókat: ezek közül az egyik legnívósabb elismerés a gyakran építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker Architecture Prize. Ezt a szakmai díjat 1979 óta minden évben kiosztják annak az élő építésznek, aki az építészeti művészetével jelentősen hozzájárult az épített és emberi környezet alakításához.

A legnagyobb építészek közé tartozik Walter Gropius, Richard Fuller, Le Corbusier (aki egyébként 1887-ben e napon született), Frank Lloyd Wright és Gaudi is. A hazai építészetnek is megvannak a maga nagy alkotói: Pollack Mihály, Steindl Imre, Lechner Ödön és a többiek. Sok mindenen múlik egy mesteri kivitelezésű, elnyűgöző épület megszületése: a kreatív tervezéstől a látványos modellek elkészítésén keresztül a művészet minden ága (festészet, belsőépítészet, design, stb.) és a legmodernebb technika is hozzájárul egy kivételesen megalkotott építmény létrejöttében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s