Joseph Heller emlékére

Közzétette:

 

 

Joseph Heller amerikai író 1923. május elsején született New Yorkban. Egyetemi tanulmányai után irodalomból doktorált, majd regény- és drámaírást tanított. Igen fiatalon Joseph Heller 1986bombázótisztként vett részt a II. világháborúban. Ezt az élményt tükrözi első nagyobb terjedelmű munkája, a Catch-22 (1961). A kritikusok és az olvasók körében egyaránt óriási sikert aratott háborús regény keserű, vad szatíra a háború értelmetlenségéről, bűnösségéről, abszurditásáról.

Főbb művei: Megbombáztuk New Havent (dráma), Valami történt (regény).

1999. december 12-én halt meg szívrohamban

A csapda

A 22-es csapdája egy olyan szituáció leírására született, melyből nem lehet győztesen kikerülni. A könyvben a 22-es csapdája egy önmagába visszatérő logikai folyam, mely egy olyan katonai szabályt ír le, mely megakadályozza a hajózó személyzetet a bevetések elkerülésében.

Joseph Heller eredeti szavaival a 22-es csapdája:

Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.”

A regényben a 22-es csapdája más formában is megjelenik, ugyanis egy idős úr úgy magyarázza a 22-es csapdáját, hogy joguk van bármit megtenni velünk, amit nem tudunk megakadályozni, hogy megtegyenek. Azonban a regényben Yossariannak szembesülnie kell azzal, hogy a 22-es csapdája, mint szabály, hivatalosan nem is létezik, így fellebbezni, eltörölni, de még csak megkerülni is lehetetlen. Ez a tény, hogy van egy olyan szabály, mely miatt nem győzhet soha az ember, de ez a szabály hivatalosan nem is létezik, a történet fő mozgatója.

Ez az állandó, megnyerhetetlen harc a bürokrácia ellen az alapja Joseph Heller 1994-ben megjelent Záróra című művének is, ami a 22-es csapdájában szereplő karakterek részben háború előtti, de főleg háború utáni életét mutatja be.

Forrás: Joseph Heller: A 22-es csapdája I-II., Kriterion, Bukarest, 1980 ISBN 9630721632 Fülszöveg /Wikiwand

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s