Hebrew Bible - Excerpt from the Book of Isaiah (Dead Sea Scrolls)

Az ószövetség

Közzétette:

 

 

A régi zsidó vallás okmánytára, a biblia első része, az ószövetség egy csomó könyv Hebrew Bible - Excerpt from the Book of Isaiah (Dead Sea Scrolls)gyűjteménye. Zsidó számítás szerint 24 könyv van benne, a kereszténység 39 iratot számlál. A nagy eltérés nem a zsidó és keresztény ószövetség terjedelmében, hanem a számítás módjában van. A keresztény számítás minden iratot, még a legkisebbet is külön veszi számításba, a zsidó összevonja őket. Josephus Flavius még tovább ment az összevonásban s csak 22 bibliai könyvet számlált – a héber ábécé betűi számának megfelelően.

Tora KölnA könyvek három csoportba vannak sorozva. Az első csoport a tóra = törvény, a Mózes öt könyvéből álló gyűjtemény, melynek egyes könyveit általában a latin Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri és Deuteronomium elnevezéssel szokás idézni. Az elnevezések a könyvek tartalmára utalnak, a Genesis a világ teremtéséről szóló elbeszéléssel kezdődik, a második könyv első felében a zsidók Egyiptomból való kivonulása van elbeszélve, a harmadikban a Levi törzséről elnevezett papság teendői, a tiszta és tisztátalan dolgokra, valamint a szentségekre vonatkozó törvények vannak, a negyedik könyv neve onnan származik, hogy első és 26. fejezetében népszámlálási eredmények közöltetnek, az ötödik meg a 12—26. fejezetekben levő „megismételt” törvényekről nyerte a nevét.

A második csoportba tartoznak a nebiim= próféták könyvei. Az elülső próféták közé számítják Josua, Bírák, Sámuel és Királyok könyveit, a hátulsó próféták közé számítják: Ésaiás, Jeremiás, Ezékiel és a Tizenkettő (az ún. kis próféták).

A harmadik csoportot a ketubim=írások alkotják. Ezek közé tartoznak mint költői művek: a Zsoltárok, a Példabeszédek és Jób, a megtiltott= ünnepi olvasmányok: Énekek éneke, Ruth, Siralmak, Prédikátor és Eszter, végül pedig Dániel, Ezrás-Nehemiás és a Krónikák könyvei.

Az összeállítás a a történeti sorrend egymásutánját tartja szem előtt. A választott nép története a világ teremtésével kezdődik s az ősatyákról, a pátriárkákról szóló történetek elbeszélése, Mózes nagy alakjának a kidomborítása, művének, a törvények összefoglalása után az első királyok, Saul, Dávid korában lép ki a mondák homályából.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (352-353. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s