Birth of Väinämöinen

A finnek vallása

Közzétette:

 

 

A finnek kereszteshadjáratokkal való megtérítése (1155—1293) ősi pogány vallásuk legtöbb maradványát megsemmisítette.

Régi vallásuk nyomai babonáikban élnek. Egyes fák tövébe még mindig tesznek adományokat. Kövek és sziklák tiszteletének is vannak maradványai: a kincskeresők pénzt keresnek alattuk. Bálványképeikről nem igen tudunk, de hogy ezek sem hiányoztak, az egészen bizonyos. Otthon tisztelt bababálványaik is lehettek s hogy halottbabákat Ilmarinen, the blacksmithkészítettek, annak a Kalevala Ilmarinen kovácsról szóló elbeszélése a bizonysága.

Ilmarinen felesége meghal. Bánatában aranyból kovácsol feleséget magának. Az aranyat megolvasztja, s mikor kiakarja formálni, először bárány, majd csikó lesz belőle, csak harmadszorra sikerül lányalakká kialakítania.

Kos- és bikaáldozataik nyomai ellenben megmaradtak. A venchjärvibeli imaházban a 19. század végén évenként augusztus 27-én még egész csapat kost volt szokás levágni, húsukat megfőzték s közös imádság után meg is ették. A lakomában csak férfiaknak volt szabad részt venniök. A nők csak nézhették. A Ladoga tó Mantsinsaari nevű szigetén áldozták a bikákat. Työmpäinen falu temetője volt az áldozóhely. Régen emberáldozatokat is hoztak. Kincskeresők ma is azt tartják, hogy bizonyos kincsekhez fehér kakas, vagy szőke fiú feláldozása után lehet csak hozzájutni. A rokon votjákokkal szemben a legújabb időkben is felmerült a vérvád gyanúja. Rendesen azonban hadifoglyok voltak az áldozatok.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (245. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s