Grated horseradish

Egészségvédő növények – Torma

Közzétette:

 

 

Common horseradish(Armoracia lapathifolia Gilib)

Hazánkban a legnagyobb tormatermesztő körzet Debrecen környékén van, de Győr-Moson-Sopron és Pest megyék területén is termesztik. A kereskedelmi forgalomban értékesített torma nagy része háztáji kiskertekből kerül felvásárlásra.

Jelentősége

Armoracia rusticanaÉlelmezési jelentősége nem nagy, de ismert és szívesen fogyasztott növény. Illóolaja a nyálkahártyát és a könnymirigyeket ingerli.

Táplálóértéke

Illóolaj-tartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Használjuk a húsok eltevésénél is.

Grated horseradishA tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika, uborka, káposzta) is hasznosítják. A reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Van, aki fiatal levelét salátába teszi. A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra is, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. A reszelés után gyorsan megbarnul, ezért érdemes azonnal elfogyasztani vagy feldolgozni.

Gyógyhatása

 Armoracia rusticanaGyógynövény. Illóolaj-tartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz, A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és a méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

Gyógyhatású készítményei

grated horseradishA népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként hatásosan alkalmazták. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat. A reszelt tormát mindennap ehetjük. Gyomorjavító, elősegíti az emésztést és a vérkeringést is. Gyermekeknek reszelt almával összekeverve adhatjuk.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (82—83. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s