St Paul

Pál apostol

Közzétette:

 

 

Pál apostol tarsusi származású, írástudó műveltséggel rendelkező férfiú, aki ezenfelül a sátorszövés mesterségéhez is ért és ebből él. Mikor Jézus meghal és hívei megint kezdenek összeverődni, a beteges és fanatikus lelkű ifjú üldözi őket, sőt arra is felhatalmazást szerez, hogy Damaszkuszban is összefogdoshassa és törvény elé állíthassa In the painting of St. Paul - Bartolomeo Montagna, 1582őket.

Ezen a damaszkuszi útján egész életét más irányba terelő élménye volt: leszédült a földre és víziója volt; fénytüneményt látott: látta Jézust, sőt szemrehányó szavakat hallott.

Látomásának világtörténeti jelentősége van: ettől a pillanattól kezdve teljes szívvel-lélekkel Jézusé lesz, hogy rettenetes bűnét (az igazságot üldözte) jóvá tegye. Nemcsak hisz benne, hanem testestől-lelkestől átadja magát neki, minden tehetségével nekifog az új hit terjesztésének. Vagy két évtizeden át fáradhatatlan odaadással, páratlan agilitással és szinte kézzelfogható sikerrel terjeszti a kereszténységet, Bejárja Palesztinát, Szíriát, Kis-Ázsiát, átmegy Görögországba, megfordul a görög szigeteken s mint fogoly eljut Itáliába és Rómába is s ahova megy, mindenütt elhinti az új hit magvát. Működése nyomán a kereszténység egy emberöltő alatt befészkeli magát a Földközi-tengert környező világ legtöbb jelentős helyére úgy, hogy minden reménye megvan ahhoz, hogy világmozgalommá váljék.

Pál megtérése az első század 30-as éveinek az elejére esik. Három évig Damaszkuszban működik, majd Antiochiába megy, ahol Barnabással együtt dolgozik, innen bejárja Ciprust, Szíriát és Ciliciát. Ezt a munkát tizenhét évig végzi. Ezután találkozik Jeruzsálemben Jakab, Pál és János apostolokkal s a velük való megegyezés után átmegy Galátiába, onnan pedig Görögországba. Életének ez a korszaka 61/2—7 évig tart s azzal ér véget, hogy közben Jeruzsálembe utazván, ott Claudius Lysias a zsidók követelődzésére letartóztatja. Két évig Caesariában tartják őrizetben, majd Rómába vitetik, ahol másfél évi fogságáról tudunk, további sorsa azonban homályban van. Van egy elbeszélés, mely szerint fogságából kiszabadult s útját Spanyolország felé véve tovább térített, végül azonban ismét fogságba jutott és kivégezték.

Egy emberöltőt tölt tehát a legfáradtságosabb missziói munkával s végül vérével is jóvá teszi ifjúkorának azt az eltévelyedését, hogy Jézus tanítványait üldözte.

Élete és működése nemcsak missziós tekintetben jelent új korszakot a fiatal kereszténység életében.

Pál volt az, aki a kereszténységet kivitte a zsidóság szűk világából a nagy görög és római világba és az akkori nemzetköziség, a hellenisztikus világkultúra új tényezőjévé avatta.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (450-451. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s