Roasted pumpkin

Egészségvédő növények – Sütőtök

Közzétette:

 

 

Pumpkin drawing(Cucurbita maxima)

Őshazája Közép-Amerika trópusi része. Hazánkban az egész ország területén régóta termesztik. Legnagyobb sütőtöktermesztő területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nagydobos környékén van.

Jelentősége

"Big drum blue" pumpkinTápanyagokban gazdag zöldségnövényünk. Legnagyobb mennyiségben sütve fogyasztják, jelentős szerepe van a téli időszak egészséges táplálkozásában. Cukrászipari nyersanyag is.

Táplálóértéke

Szárazanyag-, cukor-, fehérje- és vitamintartalma jelentékeny. A vitaminok közül kiemelkedő a B2– és B11– vitamin-tartalma, igen magas a karotinmennyisége és jelentős a C-vitamin-tartalma. Ásványianyag-tartalmából a kalcium-, a cink-, a mangán- és a réztartalma jelentősebb.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk. Náluk alakult ki a gyógyító hatása.

A sütőtök gyógyítja a megfázásos betegségeket. Minden gyulladás gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne lévő A-vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő- és hörgők köhögési ingerét csillapítja és gyógyítja. Hat a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk.

Az ásványi anyagok rendkívül jó arányban fordulnak elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A-vitaminnal együtt jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén Take this if you want to eat a really delicious pumpkin.hatásosak.

A máj esetén, ha valamilyen rendellenességet tapasztalunk: szúrást vagy tompa nyomást a jobb oldalon, a bőrön elváltozást stb. fogyasszunk több tököt. A máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is.

Régebben a szegény ember – aki a kukoricájában annyi tököt termelt, amennyit akart – azon céllal, hogy télen önmagának rendszeresen sütve, vasárnaponként rétesnek és bélesnek legyen, nemcsak a magot fogyasztotta el, hanem fogyott a tök is. A falu egyik fő eledele volt régen.

Gyógyhatású készítményei

Baked pumpkinFogyasszunk télen sok sült tököt. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, ha nem tudjuk megtermelni a kertünkben, szerezzük be piacokról, Megéri, mert az egészségünk a legfontosabb, A tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor, amikor nemigen van más zöldségféle. Akár a tél elején is megkezdettjük a kúrát, A májbetegek levének ivásával is gyógyíthatják magukat, de két csészénél többet ne igyanak belőle. Egyébként a – májbetegeken kívül – fogyasztásának mennyiségében nincs korlát. Mindenki ízlése, étvágya szerint kortyolgathatja.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (98—99. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s