cabbage

Egészségvédő növények – Fejes káposzta

Közzétette:

(Brassica oleracea convar. Capitata)

cabbageŐshazája a Földközi-tenger partvidéke, továbbá Nagy-Britannia, Hollandia és Észak-Franciaország tengerparti része. A legrégebbi kerti zöldségfajok egyike. Egyiptomban jelenleg is sokat termesztenek belőle. A görögök, rómaiak is rendszeresen fogyasztották.

Jelentősége

Magyarországra a XII—XIII. században került. Termesztése a XV. Században már a házi-kertekből kikerült a szántóföldekre is. Elterjedésének első helyei Hajdú-cabbageBihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voltak. Jelenleg a legnagyobb káposztatermelő területeink Pest megyében, Vecsés környékén és Bács-Kiskun megyében vannak, de jelentős területen termesztik a Nyírségben is. Az európai országok közül Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban, Oroszországban is jelentős a káposztatermelés.

Táplálóértéke

Brassica oleracea convar. capitata var. albaKáliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, A-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint tartalmaz. Ezeket a káposztafélék családjának a tagjai tartalmazzák. Az is bizonyított, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely a rákkeltő anyagok felszívódását lassítja, és hatékonyan gátolja a sejtek megbetegedését, a beteg sejtek növekedését.

Gyógyhatása

Gyógynövény. Az egyik legrégebbi természetes gyógyszerünk. Nyersen, főzve, savanyítva hat. A C-vitamin hiánya okozta valamikor a tengerészek skorbut nevű betegségét. Az ellenszere a savanyított káposzta lett. cabbageTisztítja a vastagbeleket. Fogyasztásával segítséget adunk a májnak a nehézfémek kiürítéséhez is. Mivel segíti a vércukorszint szabályozását, fogyasztása ajánlott a cukorbetegeknek. A káposztában található kén csökkenti a magas koleszterinszintet. Kutatások bizonyították használatának fontosságát a rákbetegségek megelőzésében. Káliumtartalma gyógyító hatású a hörghurut-megbetegedésekre. Egy-egy antibiotikum-kúra után lecsökken a bélflóra baktériumainak száma. Káposztalé ivásakor gyorsan emelkedik. Lehetőleg ne vizezzük fel, még ha az íze erősnek tűnik is. Oldja a feszültség, a stressz, a depresszió kellemetlen hatásait.

Gyógyhatású készítményei

A savanyú káposzta tápanyagokban gazdag, fehér fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjedéssel. Igen nagy előnye, hogy akár késő tavaszig is eltartható. Elkészítésének módját – mint oly sok élelmiszerét – feltehetőleg a kínaiak dolgozták ki. A kínai nagy fal építésénél már savanyú káposztát is ettek a dolgozók. Magyarországon hagyományos étel, mely különösen a szegény falusi lakosság körében volt az egyik legelterjedtebb vitamindús táplálék.

Whole headed cabbageA káposztának a legértékesebb része a külső zöld levele. Régi szokás szerint ezt el szoktuk dobni. Felhasználása esetén legjobb, ha centrifugázzuk, és friss léként fogyasztjuk. Mellgyulladás esetén szoptatós anyáknál alkalmazzák az évszázadok alatt jól bevált káposztalevél-pakolást. Két-három levelet húsklopfolóval összezúznak, és azzal borogatják a gyulladásos melleket.

 

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (54—55. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s