Broccoli

Egészségvédő növények – Brokkoli

Közzétette:

 

 

(Brassica oleracea convar. Botrytis var. Italica)

BroccoliŐshazája Ciprus szigete. Kezdetben Dél-Európa országaiban termesztették. Később eljutott Angliába is. Innen került az USA-ba az 1920-as években. Európa több országában az 1980-as években kezdték komolyabb termesztését.

Jelentősége

Nálunk még nem ismerik eléggé, pedig nagyobb figyelmet érdemelne. A benne található jelentős mennyiségű A- és C- vitamin, továbbá egyéb Broccoli bunchesvitaminok, valamint kalcium és a vas teszi különösen értékessé. Hazánkban a friss zöldségekben szegény téli időszakban ezért lenne hasznos a fogyasztása.

Táplálóértéke

Kedvező beltartalmi összetevői miatt joggal foglal el méltó helyet a rák-prevenciós étrendben sok más társával együtt. Minél sötétebb zöld Broccoli, the green miraclevagy kékeszöld a virágzata, annál több C- vitamint és béta-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E- vitamin), niacin, pantoténsav, B1– és B2– vitamin-tartalma.

Főzéskor vigyázzunk vitaminjaira, mert az ételkészítés a hűtőben történő tárolás során a veszteségek akár komolyabbak is lehetnek. Hűtőben tároláskor csak a felhasználás előtt mossuk meg. Üde zöld marad, ha a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adunk hozzá. Az energiaszegény és rostdús étrend alkotója is lehet.

Gyógyhatása

Nem gyógynövény, de kitűnő vitaminforrás. Mint puffasztó zöldségfélét Broccoli bunchesnem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegek diétájában. Alacsony a fehérje-, a zsiradék- és a szénhidráttartalma is. Jó alvászavarok ellen, erősíti a szívet, vérképző.

Gyógyhatású készítményei

A brokkolinak mint zöldségnövénynek nagyon sok elkészítési módja ismert. A modern táplálkozás egyik zöldségnövénye. Beltartalmi Baked salmon with sesame broccoliértékeire vigyázva főzzük meg, vagy tartósítsuk hűtve. Speciális gyógyhatású készítménye nincs.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (64—65. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s