swab sourdough cucumber

Egészségvédő növények – Uborka

Közzétette:

(Cucumis sativus L.)

CucumberAz uborka őshazája India. A legrégebben termesztett zöldségnövények közé tartozik. Európában i. e. 500 és 300 között honosodott meg. Magyarországra a XIII. században került.

Jelentősége

Táplálkozási jelentőségét elsősorban egész éves felhasználhatósága adja. Nagyon jó az étrendi hatása. Nagy mennyiségeket igényel belőle a konzervipar, de növekszik a mélyhűtött uborka utáni igény is. Hajtatásos és szántóföldi termesztése elterjedt.

Táplálóértéke

Beltartalmi értékeit vizsgálva megállapítható, hogy kabakosok között az uborka energiaértéke a legalacsonyabb. Egyéb mutatóban – fehérjében, zsírban, szénhidrátban, élelmi rostban – nem tér el lényegesen a többi kabakos értékétől. Az ásványi anyagok közül egyedül káliumot tartalmaz bőségesen. A vitamintartalmában sincs olyan, amit ki lehet emelni. Összességében megállapítható, hogy semmi olyan értéket nem hordoz, ami egyértelműen kiemelhető lenne. Mindezek ellenére kellemes konzervként, frissen feldolgozva akár salátának, akár ivólének. Gyógyhatása ismert és jelentős.

Homemade delicacy cucumber

Házi csemege uborka (kép: Femina)

Gyógyhatása

Gyógynövény. Az uborkalé külsőleg belsőleg használható. Belsőleg használva Cucumber smoothiekellemes üdítő, különösen más zöldségfélével ízletes. Íze következtében alkalmas más zöldséglé dúsítására is. Külsőleg használva rövid idő után megjelenésünk fiatalosabb lehet. Ezért is használják a gyógyászatban bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét.

A rovarcsípés komoly fájdalommal, viszketéssel jár. Ha csípést érzékelünk, azonnal cselekedjünk. Az uborkalé vagy az uborkapép hatékony hűsítőként hat az erős fájdalommal járó méh- és homoklégycsípésre. Ha kivörösödik a bőr, használjuk borogatószerként. Lehet ez napon való leégés is. A lázas, sérült bőrre legjobb, ha borogatást teszünk pépesített uborkából egy-két órára.

Ha a nap égette bőrre uborkát helyezünk nem hólyagosodik fel a helye, így fájdalom nélkül megúszhatjuk az elővigyázatlanságunkat.

Kirándulás alkalmával kivörösödhet bőrünk, kiütések keletkezhetnek. Az ok, hogy utunk során mérgező növénnyel akadtunk össze. A kellemetlen viszketés sokáig eltarthat. Mindezt megelőzhetjük, ha a fentebb említett borogatást, pépet tesszük a bőrre.

Gyógyhatású készítményei

Az uborkalét jó, ha más, jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Legjobb, ha cucumber juicekicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyemlével, ami kitűnő vízhajtó, valamint torma, de a zöldbab, a spárga stb. levével is, amelyeknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgysavhajtó. Klasszikus elkészítési módja az uborkasaláta. Mint már említésre került, kiváló borogatószer.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (96—97. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s