Watermelon

Egészségvédő növények – Görögdinnye

Közzétette:

 

 

(Citrullus lanatus)

watermelonRégebben őshazájának a trópusi Afrikát tartották, ma inkább Indiát. Európába később került, mint a sárgadinnye. A görögök és a rómaiak a sárga- és a görögdinnyét már egyforma arányban termesztették.

Jelentősége

Hazánkban a megjelenése a XVI. századra tehető. Elterjedése a XVII—XVIII. Században történhetett meg. Nálunk a vetésterülete nagyobb, mint a sárgadinnyéé. A piacon különösen a csemegeszőlő megjelenéséig keresett áru. Termesztési körzete: Heves, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Fejér, újabban Békés megye.

Táplálóértéke

Az egyik ínyenc táplálékunk a nyári időszakban. Rövid érési ideje alatt Citrullus lanatusrészesülünk ennek a gyümölcsnek minden kellemes áldásából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros és a sárga belsejűt. Tápértéke – bel- , ásványianyag- és vitamintartalma – nem jelentős, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyéből egy alkalommal sokat fogyasztunk, így a szervezetünkbe jutó ásványi anyag több. A nyers fogyasztáson kívül a görögdinnye jól használható savanyításra is. Az így feldolgozott görögdinnye télen is ízletes savanyúság.

Gyógyhatása

Sliced melonsNem gyógynövény. A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását ez a tulajdonsága adja. Fogyasszunk belőle tehát mentől többet.

Segít a betegségből meggyógyulni. Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást.

Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást. Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, segít.

A görögdinnye víztartalma miatt nagy teret foglal el a gyomrunkban. Fogyasztásával hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De hamar át is esünk a telítettségen, mert a víz átmegy rajtunk. Serkenti a belek ürülését is.

A szervezet átmosásával megszabadulunk a máj és a vesék működésének panaszaitól.

Gyógyhatású készítményei

Levét keverhetjük zöldséglével, kicentrifugázhatjuk. Fogyaszthatjuk salátának watermelonvagy főétkezések után egy-két órával magában. Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat teszünk a szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben. Még elegendő sót is tartalmaz, ami pótolja az izzadtsággal elveszített ásványi anyagokat.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (102—103. oldal) Pannon-Literatúra Kft, 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s