-Pivoine_officinale

Pünkösd a Szentlélek ünnepe

Közzétette:

 

 

A pünkösd a húsvét utáni 50. napon kezdődő, két napos keresztény ünnep. Mivel a húsvétnak sincs egyetlen állandó dátuma, és a pünkösdöt a húsvét napjától számítjuk, ezért a pünkösd is egy mozgó ünnep. Hogy mikorra esik, azt úgy lehet könnyen kiszámolni, hogy a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartjuk. A pünkösd legkorábban május 10-re, legkésőbb június 13-ra eshet.

Pentecost is the feast of the Holy SpiritA pünkösd azonban nem csak időpontjának kiszámításában függ a húsvéttól, hanem tartalmában is ahhoz kötődik. A keresztény mitológia szerint Jézus halálát követően az ő lelke ezen a napon szállt le az égből Szentlélek formájában, majd egy óriási szélvihart kavarva kiáradt az apostolokra, és megszentelte őket. A próféták ekkor kapták meg az isteni igazságot, aminek köszönhetően minden embernek el tudták mesélni, mi történt Krisztussal valójában. Pünkösdkor tehát a Szentlélek eljövetelét és ezzel együtt az egyház megalapítását ünnepli a keresztény világ.

Forrás: lexiq.hu

Pünkösd a moldvai csángóknál román jövevényszóval ruszáli. Minden népnél megtalálható valamilyen formában a tavasz megünneplése, elővarázsolása: a telet jelképező szalmabábot vízbe dobják, esetleg elégetik. Mégis legjellegzetesebb talán a pünkösdi király és pünkösdi királyné választása, akik a tavasz eljövetelét, a termést, szaporodást akarják titokzatos, részben már értelmükvesztett szertartásokkal biztosítani. Ezek az ősi tavaszi ünnepek az európai népek megkeresztelkedésével leginkább pünkösdhöz tapadtak. Az Egyház, ha nem is tudta teljesen kiirtani, keresztény tartalommal iparkodott megtölteni őket. A tavaszi virágzásban mintegy a Szentlélek ajándékát hirdette a híveknek.

Forrás: Bálint Sándor – Karácsony, Húsvét, Pünkösd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s