-Parlatuvier_Bay_view, Tobago

Trinidad és Tobago

Közzétette:

 

 

Két sziget – két arculat

 

A két sziget történelme igen különböző. Trinidadért 1802-ig, amikor is az angolok birtokukba vették, állandóan vetélkedtek, de folyamatosan spanyol Trinidad and Tobagouralom alatt volt. Tobago viszont a Karib-térségért folytatott vetélkedés időszakában gyakran változtatott gazdát: hollandok, spanyolok, franciák, angolok követték egymást. A 19. század vége felé az angolok egyesítették azután egyetlen gyarmattá a két szigetet.

 

Victorian Architecture Port of Spain Ben at the Queen's Royal College

Viktoriánus építészet Port of Spainben: a Qeen’s Royal College a Savannah parkban, a főváros szélén fekvő hatalmas üdülőterületen – az épület ma Trinidad egyik legrangosabb fiú-iskolájának ad otthont.

A nem mindennapos történelem a magyarázata a lakosság nem mindennapos összetételének is. Két fő etnikai csoport határozza meg a képet. A feketék, akiknek őseit a gyarmatosítók rabszolgaként hurcolták a szigetekre Afrika különböző tájairól – ők teszik ki az 1,3 milliós lakosság mintegy 40%-át. Körülbelül ugyanakkora az egykori indiai bérmunkások leszármazottainak a csoportja is. Ezek elődeit az angolok a rabszolgaság eltörlése után (1834—1836) telepítették a szigetekre. A fennmaradó hányad az indián őslakosságon és az angolokon kívül Kínából, a Közép-Keletről, Portugáliából, Madeiráról s különböző földközi-tengeri országokból származik. A hagyományos szereposztás (fehérek és indiaiak a gazdasági életben, afrikaiak a szolgáltatásokban; indiaiak ellenzékben, afrikaiak kormányon) lassan változik.

 

-Parlatuvier_Bay_view, Tobago

Parlatuvier-öböl Tobagón

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (404. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s