Gagarin, with the first man of the Soviet Union, party secretary Nikita Khrushchev, greets the people from a decorative tribune placed on top of the Lenin Mausoleum.

Jurij Gagarin

Közzétette:

 

 

Hosszú kiképzés és számtalan teszt után őt választották ki a rengeteg jelentkező közül arra, hogy elsőként repüljön a világűrben. Nem mellékesen elég alacsony volt ahhoz, hogy beleférjen a nem éppen tágas űrkabinba.

Mindenki ismerte nyílt és őszinte mosolyát – ami nem volt feltétlenül elvárható olyasvalakitől, aki kisfiúként vészelte át a német megszállást egy kis faluban a nagy orosz síkságon. Később már kedvezőbben alakult Jurij Gagarin sorsa, de azt sokáig aligha lehetett sejteni, hogy egyszer még nemzeti hős lesz belőle.

Szorgalmas diák volt, fel is vették előbb egy műszaki főiskolára, majd egy repülős iskolára. 23 évesen letette a pilótavizsgát a Mig-15-ös gépre. 1959-ben lett a szovjet légierő tisztje, s első állomáshelye egy Murmanszkhoz közeli légibázison volt, ahol mostoha sarkvidéki körülmények között tesztelgette a repülőket. Már a következő évben az a szerencse érte, hogy huszadmagával kiválasztották a leendő űrhajósokat kiképző programba. Ehhez megvoltak a megfelelő képességei: remek memória és megfigyelőképesség, kitűnő kondíció (jégkorongban jó kapus volt), állóképesség, matematikai érzék, bátorság, vállalkozó szellem.

 

Yuri Gagarin is a Soviet-Russian astronaut, the first man in outer space

Gagarin űrruhában, útra készen pózol a fényképezőgép előtt. Sisakján ott áll a felirat: CCCP, azaz Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége.

Végül a két kiválasztott jelölt közül ő szállhatott föl először a világűrbe. A nagy nap 1961. április 12-én érkezett el: a Vosztok-1-es űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indulva hagyta el a Föld légkörét, majd nem egészen két óra alatt egyszer megkerülte a bolygót. Visszatérése után a landolás nem egészen terv szerint zajlott, mivel katapultálnia kellett, és így ejtőernyővel ért földet.

 

Crowd celebrating Yuri Gagarin on Red Square

Két nappal az űrrepülés után szovjet állami vezetők fogadták Gagarint a vnukovói repülőtéren, ahonnan autókaravánnal érkeztek Moszkvába. A Vörös téren ünneplő tömeg várta a világ első űrhajósát.

Gagarint a Szovjetunió vezetői egy ideig mintegy diadalmi jelvényként hordozták körbe, egy csapásra lett a világ egyik leghíresebb emberévé. Ezt a szerepet azonban ki nem állhatta, és hamarosan az űrhajósprogram bázisára, a Moszkvához közeli Csillagvárosba költözött. Továbbra is gyakran repült, és egy ilyen alkalommal, egy Mig-15-össel halálos balesetet szenvedett.

 

Gagarin, with the first man of the Soviet Union, party secretary Nikita Khrushchev, greets the people from a decorative tribune placed on top of the Lenin Mausoleum.

Gagarin a Szovjetunió első emberével, Nyikita Hruscsov pártfőtitkárral üdvözli a népet a Lenin-mauzóleum tetején elhelyezett dísztribünről.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (177—179. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s