DNA Molecule

Francis Crick és James Watson

Közzétette:

 

 

A DNS természetét nem egyik napról a másikra sikerült tisztázni: kutatók egész sora dolgozott rajta hosszasan. A sikerhez azonban szükség volt egy angol és egy amerikai tudós zsenialitására is: ők rakták össze a mozaik darabjait, és ezzel forradalmasították az orvostudományt.

1950-re az emberiség már nemcsak a dezoxiribonukleinsav puszta létezéséről tudott, hanem arról is, hogy genetikai információkat hordoz. A DNS-molekula szerkezete viszont még ismeretlen volt, és egyelőre a tartalmát sem sikerült megfejteni, de már számos kutató dolgozott rajta.

Ehhez a népes csapathoz csatlakozott 1951-ben a cambridge-i Cavendish Laboratóriumban két ifjú tudós: a 35 éves angol fizikus, Herry Compton Crick, valamint az amerikai biológus, James Dewey Watson, aki 23 éves létére már doktori címmel rendelkezett. Később úgy jellemezték egymást, hogy Crick „jószerével teljesen ismeretlen” volt, Watson pedig „túl okos ahhoz, hogy normális legyen”. Kollégáik arrogánsnak és túlzottan karrieristának tartották őket.

 

Crick & Watson with their DNA model, ...

Watson (balra) és Crick a DNS molekula térhatású modelljével a cambridge-i Cavendish laboratóriumában 1953-ban. A kettős spirál falon látható képét Crickné, azaz Odile Speed rajzolta meg.

Nem ez számított azonban, hanem hogy ők ketten megértették és tisztelték egymást. Közös munkával felfedeztek valamit, amit az élet titkának neveztek el. Egybegyűjtöttek minden ismeretet a DNS-ről, köztük Maurice Wilkins és Rosalind Franklin fontos kutatási eredményeit, s megalkották a molekula modelljét, egyben megmagyarázták, hogy miként tartalmaz genetikai információt, és hogyan szolgál mintegy öntőformául a reprodukcióhoz.

Akkoriban még nem állt rendelkezésre a számítógépes szimuláció módszere, ezért a két tudós sokat babrált drótokkal és kartondobozokkal, mire megalkotta a kettős spirál modelljét, amelyet aztán a Nature című szaklap 1953. április 25-i számában ismertettek; innen számítjuk a sejtbiológia kezdetét. 1962-ben Crick, Watson és Wilkins megosztva kapott orvosi Nobel-díjat felfedezéséért (Rosalind Franklin, aki sokak szerint ugyancsak megérdemelte volna, fiatalon meghalt rákban). Ezután a két tudós más-más úton haladt tovább: Crick neurológiával foglalkozott, Watson pedig rákkutatással. Nevük azonban örökre összefonódott a tudomány történetében.

 

DNA Molecule

A DNS térbeli szerkezete

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (114—115. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s