Benin bronze in Bristol

A Benin királyság megsemmisítése

Közzétette:

 

 

Hogy Európa milyen értetlenül és arrogáns módon bánt egykor az afrikaiakkal, kiderül a nigériai brit konzul, J. R. Philips esetéből is. Mr. Philips 1897-ben értesítette a benini királyt, hogy látogatást tesz nála. A király azonban éppen az évente szokásos, többnapos igue ceremóniát végezte birodalma népének boldogulása érdekében. Megüzente az alkonzulnak, hogy neki és népének szent ez az időpont, s kérte: halassza későbbre látogatását. J. R. Philips állítólag így válaszolt: „Hát mit képzel ez a bozótnéger?! A pogány istenek előbbre valók, mint én, a brit korona képviselője? Na, gyerünk csak azért is!”

Igue fesztivál: A gyakorlat több száz év alatt változatlan marad, kivéve az információs technológia területén; A bronzlemez helyett videókat használnak az ünnepségek rögzítésére.

Mivel a bennszülöttek úgy vélték, hogy a dinasztia és a nép fennmaradását az igue ceremónia biztosítja, a király tanácsadói attól féltek: az ünnepség megszakítása a Benin Birodalom vesztét okozhatja. A király hívei, uralkodójuk tudta nélkül lecsaptak az alkonzulra és kíséretére. Két ember kivételével életét vesztette az egész küldöttség. Nagy-Britannia bosszút esküdött.

A királyt megrémítette emberei cselekedete és félt a következményektől. Jóshoz fordult, s el volt szánva: mindent megtesz Benin megmentéséért. Végső kétségbeesésében még embert is áldozott. Mikor megérkezett a brit büntetőexpedíció, a békülékenység jeleként bemutatták neki a feláldozott emberek tetemét. Ez azonban csak újabb indok volt „barbár bálványimádás” eltiprására. Benin Királyság sorsa megpecsételődött.Egogo (Benin)

Amúgy mellékesen: a britek sok műkincset elhurcoltak a királyi palotából, hogy aztán jó pénzért eladják a világ minden táján. A királyt megfosztották trónjától, aztán elkergették. Manapság múzeumok látogatói ámulattal csodálják a benini bronzöntvényeket és faragványokat.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (300.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s