Margaret Mitchell

1949. augusztus 16-án halt meg Margaret Mitchell

Közzétette:

 

 

Egyetlen regénye, a világhírűvé vált Elfújta a szél 1936-ban jelent meg.

Margaret Mitchell regényét irodalomtörténeti szempontból nem becsülik sokra (az 1937-ben megkapott Pulitzer-díj ellenére sem), mivel sem nyelvi, sem formai szempontból nem járult hozzá a magasabb irodalom fejlődéséhez, egyszerű lektűr, ami legfeljebb terjedelmével tűnt ki a hasonszőrű művek tömegéből.

A regény jelentősége abban rejlik, hogy hetven évvel az Észak-Dél közötti polgárháború után megfogalmazta mindazt, ami addig hiányzott: a letűnt Dél csillogását és az északiak megszállását, a vesztes déliek szemszögéből.

Olvasás közben nehéz megválni a sodró erejű történettől, a főszereplő Scarlett O’Hara akaratos, nyughatatlan, szenvedélyes személyiségétől. Ebben vitathatatlanul nagy érdeme van a magyar fordítónak, Kosáryné Réz Lolának. Az 1936-ban megjelent regény minden addigi eladási rekordot megdöntött, és az írónő a következő évben Pulitzer-díjat kapott.

A sikereknek ezzel még nincs vége, hiszen David O. Selznick producer akkoriban hatalmas összegért, 50.000 dollárért vette meg a filmjogokat. 

A díszbemutatóra hatalmas érdeklődés mellett 1939. december 15-én került sor. A mozi az írónő számára is újdonság volt, mivel korábban egyetlen jelenetet sem látott a filmből, ami egyébként 10 Oscar-díjat kapott. A főszerepeket Vivian Leight, Clark Gable és Leslie Howard játszotta.

Forrás: József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s