Caravaggio by Ottavio Leoni

Caravaggio, itáliai barokk festő

Közzétette:

 

 

… ablakot nyitott, melyen keresztül újra megmutatta a valóságot, ami már elveszettnek tűnt” G. B. Passeri

Iszonyatos” nagyságára – ha sokszor meg is ütköztek újszerűségén és eredetiségén – már a kortársak is rádöbbentek. A XVII. században vagy nagyon ócsárolják, vagy nagyon dicsérik, sokszor egy és ugyanaz teszi mindkettőt, de mindenki érzi rendkívüli jelentőségét. Ha Poussin azt mondja róla, hogy „tönkretette a festészetet”, akkor tisztában van hatóerejének intenzitásával, és ha a spanyol Vicente Carducho 1633-ban monstruo de ingenio-nak, „szörnyű géniusz”-nak nevezi, akkor ha közben ezer hibáját is felsorolja, tudja, hogy olyan lángésszel áll szemben, mely Michelangeloéhoz hasonló. Ő az különben, aki Michelangelo nevét először ejti ki Caravaggioval kapcsolatban, amikor is „Antimichelangelo”-nak nevezi.”

(forrás: Czobor Á.: Caravaggio. Képzőművészeti Alap, 1960, 5.o.)

Caravaggio: Sick child of Bacchus Caravaggio: Jellyfish head Caravaggio: Boy with fruit basket Caravaggio: Narcissus

 Beteg Bacchus-gyermek | Medúzafő | Fiú gyümölcskosárral | Narcissus

Michelangelo Merisi (vagy Merigi) 1573. szeptember 28-án született Caravaggioban – a kis városka nevét ő tette világhírűvé: már a kortársak is Michelangelo da Caravaggio vagy egyszerűen csak Caravaggio néven említik. „Botrányos életet élt, festészete nemegyszer keltett felháborodást. Michelangelo Merisi, akit – Bergamo melletti szülőfaluja nevéről – Caravaggióként ismert meg a világ, kétségkívül igazi szélhámos volt. Nem mintha más művészeknek azelőtt nem gyűlt volna meg a baja az igazságszolgáltatással […]. Caravaggiót többször is letartóztatták és bebörtönözték. Beismerte, hogy megölte egyik teniszellenfelét, akit csalással gyanúsított, és a szóbeszéd más bűncselekményeket is rótt a terhére.

 

Caravaggio: Repentant Magdalene Caravaggio: The Conversion of St. Paul Caravaggio: The Seven Acts of Mercy

Bűnbánó Magdolna | Judit és Holofernész | Szent Pál megtérése | Az irgalom hét cselekedete

Ugyanakkor zseniális festő volt, ráadásul kivételesen gyorsan dolgozott, az alakokat minden előzetes vázlatozás nélkül közvetlenül vitte a vászonra. Nagyhatalmú pártfogóinak egyre nehezebben sikerült kihozniuk a különféle börtöncellákból. Utolsó börtönéből – Málta szigetéről – az életét kockáztatva szökött meg…”. Nem tudják pontosan, miként halt meg: egyesek szerint meggyilkolták, mások szerint betegségben hunyt el – és olyan elmélet is született, hogy csak megrendezte halálát, hogy kibújjon az igazságszolgáltatás alól.”

(forrás: Lambert, G.: Caravaggio. Taschen, 2006, 7.o.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s