Az Abszolútum és a monarchia

Közzétette:

 

 

Minden nagy világvallás Ázsiában keletkezett. A kínai kultúrának több mint 4000 éves írásos és művészeti emlékei vannak. Kínában és Indiában – Egyiptomtól vagy Görögországtól eltérően – soha nem szakadt meg a hagyományok láncolata.

 

Hawa Mahal - Palace of the Winds (Jaipur)

Jaipurban, Rajasthanban áll a „Szelek Palotája”. A színházi díszletre emlékeztető, ötszintes, híres, rózsaszínű építmény valójában csak egy homlokzat, melyet nagyszámú erkély tagol. Mögötte lépcsők vezetnek föl a karzatokhoz, ahonnan az egykori fejedelmi udvar háremhölgyei a sűrű ráccsal borított ablakokból észrevétlenül figyelhették a városi ünnepségeket.

 

India az 1. és a 10. század között erős kulturális hatással volt a manapság Délkelet-Ázsiának nevezett térség egyes területeire: Burmára, Thaiföldre, Kambodzsára, Malajziára, Jávára. Ennek hatásait és módszereit történészek mindmáig nem tárták fel pontosan. Annyi bizonyos, hogy India nem a szokásos értelemben vett gyarmatosító hatalomként vonta ellenőrzése alá Ázsiának ezt a részét. Ma úgy vélik, hogy ez a kulturális befolyás, megtermékenyítés mentes volt minden politikai erőszaktól, nyomástól, kényszertől, hódítástól. Az erős monarchia élén az isteni tulajdonságokkal felruházott uralkodóval, vonzó hatással volt az ázsiai politikára. Az országok és népek önként átvették az indiai megoldásokat, mert azok megfeleltek saját igényeiknek. Ezekben az évszázadokban életerős uralmi rendszerek jöttek létre:bámulatos civilizáció fejlődött ki, hatalmas öntözőrendszereket, közlekedési hálózatot építettek, s mindenekelőtt gyönyörű, monumentális templomokat emeltek, amelyek dacoltak az évszázadokkal, és még ma is érzékeltetik a régi hatalmat és pompát.

 

A Swamimalai bronzöntők mesterségbeli tudásukról ismertek. Miként őseik tették, már ezer éve , szép istenszobrokat készítenek a templomoknak, de ők már a turistáknak is.

 

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (20. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s