Gyarmatosítás Afrikában

Közzétette:

 

 

Afrikában a 19. század elején számos nép élt különböző típusú társadalmakban a nagy királyságoktól és császárságoktól kis falvakig és vadászó-gyűjtögető törzsekig. A század végére viszont csaknem az egész kontinens közvetlenül vagy közvetve európai uralom alá került.

A gyarmati kor előtt Európa az Amerikába irányuló rabszolga-kereskedelemmel gyakorolta a legnagyobb hatást Nyugat- és Közép-Afrika partvidékének életére (az utóbbiba Angolát is beleértve). A 18. század végéig évente mintegy százezer feketét szállítottak át erőszakkal az Atlanti-óceánon a brit, francia, spanyol, portugál, holland és amerikai rabszolga-kereskedők. 1807-ben Nagy-Britannia ugyan betiltotta ezt a fajta kereskedelmet, ám az háborítatlanul folyt tovább, még a 19. század második felében is. Ez számos háborúval járt együtt, mert például az asantik más nemzetiségű hadifoglyokat adtak el az európaiaknak, továbbá délen a zuluk a szomszédos népek leigázásával teremtették meg a maguk birodalmát, északon pedig muszlim uralkodók terjesztették erőszakkal az iszlámot.

A második hullám

A 19. század elején Afrika mélyét is kezdték felderíteni az európai felfedezők és hittérítők. Hol a jó szándék vezérelte őket, hol új piacok megnyitásának vágya, vagy éppen nyersanyagok utáni kutatás; mindez együtt az európai országok gyarmatosítási versenyéhez vezetett. Az évszázad végére elsősorban Nagy-Britannia és Franciaország , másodsorban Portugália, Belgium és Németország tett szert nagyobb területekre Afrikában. Az olasz hódítási visszaverő Abesszínia (ma Etiópia) kivételével egyetlen ország sem tudta megőrizni függetlenségét. Afrika élete gyökeresen megváltozott, néhol az európaiak brutális elnyomásának, másutt a helyi uralkodókkal megkötött ügyes kompromisszumaik hatására.

 

Zulu ellenállás: az európai uralmat Afrikában olykor csak véres harcok árán lehetett megteremteni. 1879 januárjában például egy csupán lándzsával és pajzzsal felfegyverzett zulu sereg diadalmaskodott a dél-afrikai Isandlwana-domb tövében megvívott ütközetben a britek fölött (Charles Fripp festménye)

 

Művészet és kultúra

bronz ashanti balance wehightAz afrikai kézművesek saját kultúrájuk hagyományait követve dolgoztak a rendelkezésre álló nyersanyagokkal, leginkább fával, elefántcsonttal. A legtöbb munkájuk a szép ruhaanyagoktól kezdve a nyakláncokig az öltözködést szolgálta, de az asanti, benini és kongói királyi udvarok díszítésére is sok mutatós műtárgyat készítettek.

 

Asanti trófea: Ez a színarany asanti portrészobor egy csatában meghalt ellenséges törzsfőnököt ábrázol. A másfél kilós műtárgy a király díszkardját ékesítette.

 

Hiedelmek és rítusok

Az iszlám vallás Észak-Afrikán kívül meghódította Nyugat-Afrika tekintélyesShaman Shamanrészét és Kelet-Afrika partvidékét is. Elszórtan akadnak keresztény területek is, mint például Etiópia, a kontinens többi részén viszont a többistenhit és az őskultusz volt a jellemző. A 19. század végétől aztán a kereszténység gyorsan terjedt, és a Szaharától délre uralkodóvá vált.

 

Csata és háború

Az afrikaiaknak csak elvétve volt lőfegyverük, jobbára lándzsával harcoltak. Elszánt fekete hadseregek, például a zuluk vagy Mahdi szudáni követői olykor le is tudták győzni európai ellenfelüket, de végül mindig a modern lőfegyverek kerekedtek felül. A kontinensen egyedül a két búr háborúban volt mindkét félnek korszerű fegyvere.

 

Zulu pajzs: A zulu harcosok tehénbőr pajzsokkal védték magukat. Amikor rohamra indultak, a lándzsájuk nyelével doboltak rajta, hogy megfélemlítsék az ellenséget.

 

Forrás: Az emberiség története (290—293. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s