sutlej gunpowder cannon

A szatledzsi ágyú

Közzétette:

 

 

A Randzsit Szingh 1839-es halála után kitört hatalmi harcokban a Szikh Birodalom megosztottá vált, és meggyengült. Annak sem tudta útját állni, hogy a britek kiterjesszék befolyásukat csaknem az egész indiai szubkontinensre, s elfoglalják a birodalommal délen szomszédos területet. Ahogy Pandzsáb meggyengült, a britek provokatív csapatösszevonásokat tartottak a déli határán. A csakhamar kitörő háborúban ugyan végül a gyarmatosítók kerekedtek felül, ám a szikhek félelmetes ellenfélnek bizonyultak. A képen látható, a sereg hatalmas tűzerejéről tanúskodó ágyút is a britek ellen vetették be.

 

sutlej gunpowder cannon

Egy remek ágyú: ez a Szatledzsiként (a Szatledzs az Indus mellékfolyója) emlegetett ágyú a britek kezére jutott az első szikhek elleni háborúban. 1838-ban készült Lahorban, és tanúskodik a szikh fegyverkovácsok tudásáról.

Sutlej gunpowder cannon

Csőtorkolatkupak: ez a bronz tigrisfejes kupak védte az ágyúcsövet, amikor éppen nem volt használatban. A hindu fegyverkovácsok kedvelték ezt a motívumot.

Sutlej gunpowder cannon

Lőszeresláda: az ágyútaliga szállította fegyverhez való muníciót is, ezekben a díszes beépített ládákban.

A harcmezőn

Az 1845—1846 telén megvívott első szikh—brit háborúban brit reguláris erők és a Kelet-indiai Társaság brit tisztek vezette katonái csaptak össze a szikhekkel, akik 1845 decemberében átkeltek az akkori határfolyón, a Szatledzsen. 21-én, a ferozepuri csatában a mintegy 130 ágyúból álló szikh tüzérség súlyos veszteségeket okoztak a briteknek: csaknem 700 katonájuk esett el aznap. Ezért azonban erőteljesen visszavágtak a január 28-i alivali csatában. A csupán szablyával felfegyverzett brit lovasság felülkerekedett a négyszögű alakulatokba szervezett szikh gyalogos lövészeken. A következő vereség (Szobraonnál, február 10-én) után a szikhek letették a fegyvert.

A Birodalom vége

A két évvel később kitört szikh felkelést a briteknek sikerült leverniük, bár az 1849. január 13-i csillianvalai csatában ismét súlyos veszteségeket szenvedtek a szikh tüzérségtől.

Március 14-én viszont, a gudzsaráti ütközetben a szikhek feladták mind a 41 megmaradt ágyújukat; Nagy-Britannia két hét múlva hivatalosan is elfoglalta Pandzsábot. A szikh hadsereget feloszlatták, az ifjú Dulip Szinghet pedig tíz évvel apja halála után megfosztották a tróntól.

Forrás: Az emberiség története (296—297. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Képek: fraxinus-victoryv.blogspot.com/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s