Óceánia

Nevezetes utazások

Közzétette:

 

 

Az Óceániába bevándorló népcsoportok nem ismerték az írást. Egyetlen kivétel a Húsvét-sziget elszigetelt kultúrájú népe, de az ott talált „beszélő Rongo-rongo scripttáblák” (kohau rongo-rongo) írásjegyeit nem sikerült eddig megfejteni. Írásbeli feljegyzések híján Óceánia népeinek történetéről, vándorlásairól és felfedezéseiről csak a szájhagyományok tájékoztatnak. Ezek azonban sokkal megbízhatóbbak, és távolabbi időkre nyúlnak vissza, mint bármely más nép mondái.

Különösen a polinézek szájhagyománya nagyon gazdag. Hittek a lélek átöröklődésében, és a tehetősebb családok származásukat „isteni eredetre” vezették vissza. Már a gyermekeknek meg kellett tanulniuk, szinte bemagolniok az ősök neveit és jeles cselekedeteiket, hogy családfővé válva, továbbadhassák ismereteiket saját utódaiknak. A polinézek az évek szerinti számítást nem ismerték, a történelmi időket a nemzedékek váltásával mérték, ami kb. 25 évnek felelt meg.

A szájhagyományok hitelességét ma már a régészeti leletek is igazolják. Biztosra vehető, hogy a polinéz népek rajzási központja az V—VII. században Szamoa és Tonga lehettek, ahonnan messze szigetekre eljutottak. A kutatók között még vita van a körül, hogy ezek a tengeri vállalkozások mennyiben voltak céltudatosan elhatározott utak, vagy a véletlen művei.

I. sz. 1000 körül a polinéz népek vallási és kulturális központja a Társaság-szigeteki Raiatea-szigetre tevődött át. Ez volt a szájhagyomány szerinti híres Hawaiiki (a ma jobban ismert Tahiti-szigettől kb. 150 km-re Ny-ra fekszik). Innen indultak el kalandos vállalkozásokra azok a polinéz főnökök, akik meghódították az egész Tuamotu-szigetvilágot, azon túl pedig a Hawaii- a Cook- és Tubuai-szigeteket.

A polinézek legendás hírű hajósfőnöke, Kupe fedezte fel Aotearoát – azaz Új-Zélandot – 1100 körül, tehát csaknem hét évszázaddal Cook kapitány előtt, Kupe nyomán ugyancsak a „hosszú fehér felhő országába” vezette expedícióját Toi főnök 1150 táján. Az Új-Zélandra települt polinézek (maorik) mondáikban pontosan megőrizték hajóik és főnökeik nevét. A híres nagy flotta 1350 körül indult Rarotongáról.

Polinézia népeinek eredete és tengeri vándorlásaik útvonala hosszú időn át vita tárgyát képezte az európai kutatók között. Akadtak olyan elméletek, melyek szerint Óceánia hajósai az amerikai partokról indultak el. Ezt az elképzelést igyekezett alátámasztani kalandos vállalkozásával a norvég Thor Heyerdahl. Peruban balsafából tutajt készíttetett, és azon társaival együtt – a passzátszél és a tengeráramlás segítségével – szerencsésen eljutott a Tuamotu-szigetekre. A Kon-Tiki-expedíció azonban csak azt bizonyította be, hogy lehetséges a szigetekre való átkelés Amerika felől is. Ezt egyébként Heyerdahl vállalkozása előtt sem tartották lehetetlennek, sőt azt sem, hogy polinéz hajósok – akarva vagy akaratlanul – maguk is eljuthattak Amerika partjaira.

Óceánia

 

 

 

 

 

 

 

 

Óceánia etnokulturális egységei

Ma már bőséges régészeti anyag és azok pontos kormeghatározása áll rendelkezésre, melyek segítségével Ázsiából kiindulva nyomon követhető a Csendes-óceán népeinek vándorútja. A polinézek tengeri birodalma hatalmas háromszög alakban Hawaii, Új-Zéland és a Húsvét-sziget között terült el. Természetesen egységes államról nem lehetett szó, azonban a nagyobb, népesebb szigeteken egy-egy erőskezű főnök uralma alatt, jól szervezett közösségek alakultak ki. Az egymáshoz közelebb fekvő szigetek között állandó kapcsolat és cserekereskedelem fejlődött ki. Mindez olyan időszakban, amikor a művelt európaiak még azt sem tudták, hogy létezik-e a szomszédjukban – Amerika.

Forrás: Balázs Dénes: Ausztrália Óceánia Antarktisz (188. oldal) Gondolat Kiadó, 1978 ISBN 963 280 677 8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s