First Methodist Chapel

Mi a methodizmus?

Közzétette:

 

 

A methodizmus nem új vallás, hanem csak hangsúlyozása annak, hogy a mai névleges keresztényeknek úgy kell élniük,mint az őskeresztények éltek s Krisztust kell a mai gyakorlati életben követniök.

A methodizmusnak nincsenek külön dogmái. Egyesíti magában a kálvini és lutheri tanokat. Methodistának lenni – Krisztusban mint istennek fiában hinni, őt követi az ekeszarva mögött, a műhelyben, a gyárban, az üzletben, a hivatalban, az alkalmazott vagy a munkaadó szerepében.

A methodizmus hitbeli alapja az ó- és újtestamentum s a keresztény hitvallás. Erre keresztelik meg a hívő szülők gyermekeiket. Aki a felnőtt keresztséget akarná, részesülhet benne.

 

First Methodist Chapel

Az első metodista kápolna Londonban

„Egyházunk hangsúlyozza a megtérést, a belső lelki megújulást. Az istentagadó istenhívő, a krisztusgyűlölő krisztuskövető, az iszákos józan, a fösvény adakozóvá lesz. Akinek életében végbement a pálfordulat, azt próbatagnak vesszük fel. Ez idő alatt figyelhet bennünket, életünket, mi pedig őt. Ha bibliai hívő életet él, rövidebb vagy hosszabb próbatagság után felvesszük rendes tagnak. Kitérést nem kívánunk. Az emberek arról nem tehetnek, hogy bizonyos ma fennálló felekezetekbe beleszületnek, azért nem kívánjuk tőlük azok elhagyását. Egyházunkba beleszületni nem lehet. Aki megtér, krisztuskövető lesz, az önként csatlakozik hozzánk s ha már nem érezné jól magát köztünk, el is hagyhat minket. Ha pedig nem hívő életet él, kizáratik a tagok sorából.

Az államnak a methodista ember hűséges, adófizető, törvénytisztelő, békés polgára. A fegyverforgatást nem tiltjuk s nem ajánljuk. Sem bíróságnál, sem házasságkötésnél nem esküszünk. Isten nevét nem vesszük hiába. A vasárnapot megszenteljük azáltal is, hogy az nap nem veszünk és nem is adunk el semmit. Uzsorára nem kölcsönzünk. Egyszerű ruhákban járunk, ékszert (jegygyűrűt kivéve) nem viselünk, nem piperkézkedünk. Korcsmát, bált, mulatságot, kártyatársaságot, mozit, színházat nem látogatunk. Nem igyekszünk meggazdagodni. Árvákkal, özvegyekkel, nélkülözőkkel, aggokkal, betegekkel tehetségünk szerint jótékonykodunk. Istentiszteletünk a lehető legegyszerűbbek. Vallási ceremóniáink nincsenek. Prédikátoraink nem használnak talárt vagy misemondó ruhát. Az úrvacsorát egy évben többször vesszük kellő előkészület után. Ahol beszerezhető, ott alkoholmentes bort használunk. Tagjaink egymást testvérnek szólítják. Az egyes gyülekezeteket a püspök által kinevezett prédikátorok vezetik. A prédikátorok minden évi konferencián újra lesznek egy-egy helyre kinevezve. A prédikátorok segítségére vannak az osztályvezetők (presbiterek), akik minden hónapban egyszer gyűléseznek s a tagok által „borítékban” beadott pénzt veszik át. A prédikátorokat és a gyülekezeteket a püspök által kinevezett szuperintendáns vezeti. A püspököt a négyévenként tartott egyetemes közgyűlés választja életfogytiglanra.

Mindennemű szeszes italtól tartózkodunk. Szeszes italokat nem termelünk, nem gyártunk, nem veszünk és nem adunk el, vendégségben sem fogadunk el semmiféle szeszes italt s vendégeinket az ivási szokások dacára sem kínáljuk szeszes italokkal. Amint a szeszes italoktól tartózkodunk, éppen úgy tartózkodunk a dohányzástól is. Tagjainktól nemcsak azt kívánjuk meg, hogy ők maguk józanul és erkölcsösen éljenek, hanem azt is, hogy agresszíve fellépjenek a fentnevezett társadalmi bűnök s a mai romlott erkölcsök ellen.

A methodizmus szakított azzal a véleménnyel, amely szerint az igehirdetés bizonyos szent helyekhez (templomokhoz) van kötve. A methodisták nem várnak arra, míg egy pár hallgató a templomba jön, hanem kimennek az utcákra, vásárterekre, kirándulóhelyekre, ahol az üzlet vagy élvezetek után járó emberiség árja hömpölyög s ott hirdetik az üdvözítőről szóló örömhírt. Mivel istentiszteleteinken külső formaság, ceremónia nincsen, a belső tapasztalatokkal rendelkező megtért ember keresetlen szavakkal bármikor, bármily hallgatóság előtt vallást tehet.”

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (659—660. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s