Saint Catherine's Gate and the Agua volcano

A földrengésektől sújtott Antigua Guatemala

Közzétette:

 

 

A 16. század elején épült városnak nemcsak idillikus arca van. Ledőlt udvarházak, összeomlott paloták, porig rombolt templomok és kolostorok tanúskodnak Guatemala réméről, a földrengésről.

Position on map of GuatemalaAntigua történelme katasztrófák sorozata. Az 1773-as pusztító földrengés arra kényszerítette a lakosságot, hogy elhagyja a nagyrészt romba dőlt várost, s 50 kilométerrel odébb építsen másikat, a mostani Guatemalavárost. Akkoriban alig néhány ember maradt Antiguában, utódaikat az 1917—1918-as súlyos földrengés űzte el. Ekkor is akadtak azonban dacos családok, akik visszatértek és újjáépítették otthonukat. Antigua lakosai napjainkban az 1976-os földrengés romjait takarítják el.

 

Old ruins in Antigua Guatemala

Régi romok

A számos templom – a legtöbb koloniál barokk stílusban épült –, a 17. század végén alapított egyetem, az 1660-ban felavatott nyomda arról tanúskodik, hogy a régi város kultúráját elsősorban a katolikus egyház határozta meg. A ma már romokban heverő 16. századi katedrálisban temették el Pedro de Alvaradót, aki 1524-ben – a mexikói konkvisztádor, Hernán Cortéz megbízásából – rabolva és gyilkolva söpört végig Guatemala hegyvidékén. Az országot csak azután tudta elfoglalni, hogy véres csatákban megtörte a hegyi maják elkeseredett ellenállását.

 

Saint Catherine's Gate and the Agua volcano

A Szent Katalin-kapuív és az Agua tűzhányó

Alvarado 1527-ben alapította a büszke nevű Santiago de los Caballeros de Guatemalát, a fővárost, az új gyarmatbirodalom közigazgatási székhelyét az Agua vulkán lábánál. Ez lett a veszte: 1541-ben egy hatalmas kitörés nyomán kiöntött a krátertó, s az iszaplavina maga alá temette a várost. Ma már csak egyetlen épségben maradt épület, a templom és néhány rom emlékeztet ezekre az időkre. Ezt a városrészt La Ciudad Viejának, óvárosnak nevezik.

 

Antigua Guatemala from Cerro de la Cruz

Kilátás a városra a Cerro de la Cruz hegyről

Két évvel a katasztrófa után ismét megalapították Santiago de los Caballerost, ezúttal kissé északabbra. Mint a közép-amerikai főkapitányság fővárosa, az ezt követő 230 évben élte virágkorát. Jelentőségét csak a „hetvenhármas földrengéskor” – mindmáig így nevezik az 1773-as katasztrófát – veszítette el. Azóta csak Antiguának, a „réginek” nevezik. 1776-ban alapították az új fővárost, Nueva Guatemala de la Asunciónt, a mai Guatemalavárost.

Az új főváros sem kerülte el a régi sorsát. Az 1917—1918-as földrengés romba döntötte; ezt követően koloniál stílusban építették újjá a modern Guatemala közigazgatási központját. A város közepén, a Parque Centralban áll a Nemzeti Palota, a városháza, s egy 18. század végi templom.

Számos történelmi emléke miatt a Antigua Guatemalát az UNESCO 1979-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (244-245. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s