Archipiélago de Colón

„Noé bárkája” a Csendes-óceánon

Közzétette:

 

 

Ecuador partjaitól 1000 kilométerre a Csendes-óceánban húzódik a Kolumbusz-szigetcsoport, ismertebb nevén a Galápagos-szigetek. Izoláltságuk miatt a vulkanikus szigeteken egyedülálló állat- és növényvilág található – annyi fajta, mint sehol a világon. Charles Darwin, aki 1835-ben látogatott el a szigetekre, fontos adalékokat gyűjtött itt fejlődéselméletéhez.

 

Archipiélago de Colón

A Galápagos-szigetek egy Csendes-óceáni szigetcsoport, ami Ecuadorhoz tartozik, az Egyenlítő magasságában és Ecuadortól 970 km-re található. A szigetcsoport spanyol neve Kolumbusz-sziget…

Ezt a Noé bárkáját” tudósok és természetvédők is igyekeznek megismerni és épségben megőrizni. E törekvés megvalósítása nem könnyű, mert idegenforgalmi – s ezáltal fontos anyagi – érdekek hátráltatják.

A szigeteken napjainkban mintegy 20 000 ember él. Mielőtt az idegenforgalom elérte őket, kemény – nagyrészt paraszti – sorban éltek. Nekik is érdekük a jövedelmező turizmus fejlesztése.

Így hát abban állapodtak meg, hogy évente 25 000 turista látogathatja a szigeteket. A csoportokat hajóval utaztatják a szigetek között, partra szállniuk csak néhány kijelölt helyen szabad. Puerto Ayorába, a fő kikötőbe azonban évről évre több luxusjacht érkezik a világ minden tájáról. Megvédeni a természetet az emberektől – egész Ecuadorban égető kérdés, Oriente őserdeiben csakúgy, mint a csendes-óceáni szigeteken.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (213. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s