Saut d'Eau, Haiti

Rejtélyes kultusz Afrikából

Közzétette:

 

 

A lebegő gyertyafényben fehér szoknyák suhognak, karok csapkodnak, eksztázisban rángatódzó testek a csupasz agyagpadlón: a vudu szertartás csúcspontjára ér, ám a dobok még órákig nem hallgatnak el. Örökké ismétlődő ritmussal ösztökélik újabb önkívületbe a hounganokat és mambókat, ahogy Haitiban a a vudu szekta férfi, illetve nő tagjait nevezik. A meszelt kunyhóban veríték és alkohol fojtogató szaga. A percekből órák lesznek, az órákból napok. Megváltást mintha valóban csak Papa Legba hozhatna, akit a vudu pap kérő szóval szólít, s akinek a hívők testükkel, lelkükkel és apró „drágaságokkal” – dióval vagy pénzérmékkel – áldoznak.

 

 Saut d'Eau, Haiti

Négy napig tart a 70 000 vuduimádó mámoros ünnepe Saut d’Eau szellem-szakadékában. A vudukultusz hívei azt remélik, hogy a vizeikben tanyázó szellemek tisztára mossák lelküket.

A vudu visszavezet a haitibeli feketék gyökereihez. A többnapos szertartásokon, melyek csúcspontján állatokat áldoznak, rabszolgává tett őseik szellemét idézik meg, akiket a 17. és 18. században hurcoltak Haitiba a spanyol, később a francia gyarmatosítók. Bár az eredeti afrikai kultuszból részben idegenforgalmi látványosság lett, a vudu mindmáig élő hagyomány a Karib-szigeteken – a katolikus egyház legnagyobb bánatára, amely a vudut „pogány ördöngősségnek” bélyegezte, s csak az utóbbi időben tanult meg együtt élni vele. Megjegyzendő: a haitibeliek 90 százalékát a katolikus egyház szertartásai szerint megkeresztelték.

François Duvalier, az 1957—1971-ig uralkodó diktátor a primitív vallási kultuszt a hatalom eszközévé formálta. Papa Doc, ahogy az egykori fekete, vidéki doktort nevezték, – amerikai megszállás, felkelések és forradalmi kormányzatok után – a terror évtizedeivel írta be nevét a szigetország történelmébe. Totalitárius államot teremtett, s ő hozta létre a hírhedt Tonton Macouetes-t, azt a 30 000 fős félkatonai szervezetet, amely az ellenzékieket furkósbottal és machetével hallgattatta el.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (258. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s