Pythagoras

A vallásalapító Pythagoras

Közzétette:

 

 

A gondolat megihleti Pythagorast s vallásalapítóvá teszi. Samosból kivándorol és Itália földjén, Krotonban telepszik le. Ott egy szövetséget alapít, amelybe csak kiválasztottak tartozhatnak, akik több fokon át juthatnak el az igazság ismeretére, de bármely fokon Pythagorasálljanak is, a mennyei összhangba próbálnak már itt a földön is beilleszkedni. Pythagoras tanai szépen terjedtek, szövetsége több városban hajlékot emel tagjainak, mikor kitör az arisztokraták és a nép közt egy harc, melyben Pythagoras híveivel az arisztokraták oldalára áll; a nép válaszul felgyújtja a pythagoreusok gyülekezeti házait s ahol egy pythagoreust a kezébe keríthet, azt legyilkolja. A mozgalom összeomlott, Pythagoras gondolatain át azonban nagyon soká tovább élt.

Tisztán vallásos formájában az orphikus gondolat Görögországban állandóan terjedt s a kereszténységet is több vonatkozásban megtermékenyítette. Még pedig hatott megváltásgondolata, átvették pokolfantáziáit, Orpheust megtették Krisztus előfutárának s Alexander Severus császár Pantheonjában Krisztus és Orpheus szobra egymás mellett állott.

Az orphikus kultuszhoz hasonló s vele sokban rokon az eleusisi misztérium, melynek külső szertartásait eléggé ismerjük, mert itt a titkot a beavatottak jól megőrizték s ennek irodalma nem maradt reánk.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (206—207. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s