The Millennium Russia Memorial in Novgorod

Az orosz irodalom

Közzétette:

 

 

A kereszténység felvétele után a Kijevi Birodalomban létrejött a bizánci orientáltságú ókeresztény szláv irodalom. A korszak (11—13. század) legjelentősebb alkotása az „Igor-ének”; ide sorolhatók még a Nyesttor-krónika, valamint a prédikációk és a szentek legendái. Az orosz nemzeti irodalom a 15. században alakult ki. Vallásos-egyházi művek mellett (Nil Szorkszkij) világi költemények is születtek. A Nagy Péter által kezdeményezett 18. századi irányváltozás magával hozta az írott nyelv reformját, és az irodalomban is kedvezett a nyugati hatásoknak. Mihail Lomonoszov (1711—1755) volt a modern költészet megalapítója. A 18. század végének és a 19. század elejének jelentős költője Gyerzsavin, a próza fontos képviselője Karamzin.

 

Lomonosov University

Lomonoszov Egyetem

Az orosz irodalom a 19. században világszerte ismertté vált. Puskin (1799—1837) új irodalmi nyelvet teremtett – egyebek mellett – elbeszélő költeményeivel (pl. „Ruszlán és Ludmilla”, „A cigányok” stb.), „A kapitány lánya” című történelmi regényével, „A pikk dáma” című novellájával, „Borisz Godunov” című drámájával, és az „Anyegin”-nel, a romantika nagyszerű alkotásaival. Ide sorolható még Lermontov (1814—1841) műve, a „Korunk hőse” is. Szatirikus, leleplező képet festett a társadalomról Gogol (1809—1852) „Revizor-a, és a „Holt lelkek”. Goncsarov (1812—1891) „Oblomov”-ja hűen tükrözi a korabeli vidéki nemesség életunt közérzetét. Turgenyev, az orosz novella klasszikusa (1818—1883) az „Apák és fiúk” című regényében a kor nihilista életérzését ábrázolta.

A 19. századi orosz irodalom Dosztojevszkij (1821—1881) és Lev Tolsztoj ( 1828—1910) munkásságában érte el tetőfokát. Dosztojevszkij nagy regényei, mint a „Bűn és bűnhődés”, „A félkegyelmű” és a „Karamazov testvérek” az emberi lélek legbelsőbb rezdüléseit tárták fel. Tolsztoj az álerkölcs és a társadalmi igazságtalanság ellen küzdött. Regényeivel, az „Anna Kareniná”-val, a „Háború és béké”-vel és a „Feltámadás”-sal, valamint vallásos témájú elbeszéléseivel tartós irodalmi és erkölcsi hatást váltott ki.

A 19. század utolsó nagy orosz realistája az elbeszélő és drámaíró Csehov (1860—1904) volt („Három nővér”, „Cseresznyéskert”). A 20. század irodalmának első kimagasló képviselője Gorkij (1868—1936). a szocialista realizmus megalapítója („Az anya”). A Sztálin előtti irodalmi életet a különböző stílusok és irányzatok sokfélesége jellemezte. A lírát többek között Alekszandr Blok, Szergej Jeszenyin és Majakovszkij képviselte. Kiemelkedő prózaíró volt Iszak Bábel és Mihail Solohov (1965-ben Nobel-díj a „Csendes Don”-ért). Virágzott a szatíra is (Zoscsenko).

A sztálini, majd brezsnyevi időkben – eltekintve a hruscsovi olvadás rövid időszakától, amely számos kitűnő alkotó pályájának felívelését ösztönözte, mint például Jevtusenko, Voznyeszenszkij – sok szerzőt évekig hallgatásra ítéltek, így többek között Borisz Paszterakot („Dr. Zsivago”), Szolzsenyicint („Rákosztály”), Anna Ahmatovát. Másokat – mint például Julij Danyielt, Szinyavszkijt és Amalrikot – munkatáborba száműztek.

 

The Millennium Russia Memorial in Novgorod

Az Ezeréves Oroszország emlékműve Novgorodban

A gorbacsovi peresztrojka jegyében a 80-as évek közepétől először jelennek meg legálisan a korábban számkivetett szerzők művei. Napjaink neves orosz írói többek között az elbeszélő Bulat Okudzsava, Jurij Trifonov és Joszif Brodszkij († 1996), az USA-ban élő lírikus, aki 1987-ben Nobel-díjat kapott.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (404-405. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s